Studiile clinice reprezintă o parte importantă a procesului de punere pe piață a noilor medicamente și terapii, contribuind semnificativ la sănătatea și bugetul unei țări.  Cu toate acestea, există un număr tot mai mare de dovezi care arată că acestea aduc beneficii atât pacienților, cât și medicilor, chiar și atunci când studiile sunt integrate în îngrijirea de bază a unui pacient.

Practicile medicale, care adaugă înregistrarea pacienților în studii clinice, creează o interacțiune puternică între medici și pacienți, ceea ce duce adesea la oportunități suplimentare pentru detectarea precoce a problemelor de sănătate. În plus, înregistrarea într-un studiu în desfășurare îi ajută pe pacienți să se simtă mai informați și mai responsabili de sănătatea lor.

Beneficiile sunt mai mult decât teoretice, cu toate acestea doar 3% dintre medici participă la procesul de testare clinică. Motivele variază de la teama nefondată privind logistica încorporării cercetării clinice în practică până la preocupările privind pierderea timpului alocat consultației pacientului.

”Acum câțiva ani, în practica mea ca medic gastroenterolog, am sugerat pacienților anumite studii clinice ca opțiune de îngrijire și am observat beneficiile pe care le-au obținut”, declară dr. Don Lazas.

”De atunci, am dezvoltat o companie integrată de cercetare și o platformă în care am inclus fișele medicale ale pacienților, dar și registrele medicilor care sunt parte din cercetarea clinică a tulburărilor gastrointestinale și a bolilor hepatice. Aceste afecțiuni afectează 2,6 miliarde, respectiv 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume. În general, pacienții care participă la studiile clinice experimentează nu numai o îmbunătățire a parametrilor hepatici, ci și un control îmbunătățit al glicemiei și al colesterolului, precum și pierderea în greutate. Toate acestea reflectă îmbunătățiri generale ale stării metabolice și un risc redus de boli cardiovasculare”, completează medicul.

Includerea studiilor clinice în practica medicală, determină următoarele beneficii pentru pacienți și medici:

  1. Extinderea accesului pacienților la serviciile de prevenție

Medicii, care participă la un studiu clinic, oferă un serviciu neprețuit pacienților lor prin extinderea accesului la testele de screening. Testele de screening ajută la identificarea pacienților cu risc, a căror sănătate poate fi îmbunătățită cu ajutorul unui medicament, tratament sau dispozitiv medical inovator.

  1. Scăderea ratelor de abandon în cadrul studiilor clinice

Unul dintre cele mai dificile obstacole în cercetarea clinică este păstrarea unui număr reprezentativ de pacienți eligibili pe toată durata studiului. De exemplu, un studiu publicat în The Prevention and Treatment of Missing Data in Clinical Trials, a estimat că ratele de abandon din studiile clinice de fază 3 depășesc 30%. Cu toate acestea, atunci când cercetarea clinică este integrată într-o practică privată existentă, pacienții văd participarea lor ca pe o extensie normală a îngrijirii oferite de medicii lor și tind să rămână în studiu până la încheierea acestuia.

  1. Creșterea gradului de satisfacție a pacientului

Încrederea este fundamentul relației medic-pacient, care s-a dovedit a fi un factor cheie al îmbunătățirii stării de sănătate. Un studiu a constatat că pacienții care au avut încredere în medicul lor au avut ”comportamente benefice pentru sănătate, mai puține simptome și o calitate mai bună a vieții” și au fost „mai mulțumiți de tratamentul” primit.

Când medicii integrează studiile clinice în practica lor, legătura medic-pacient devine mai puternică. Pacienții sunt mai deschiși la conversații sincere despre opțiunile de îngrijire, cu un medic pe care îl cunosc de ani de zile.

De asemenea, această legătură puternică poate explica de ce se îmbunătățește starea de sănătate a pacienților care au primit Placebo. Studiile de fază 2b și faza 3 au descoperit că „22% dintre participanții cu steatohepatită nonalcoolică (NASH) tratați cu placebo, care la momentul inițial erau în stadiu 2 sau 3 de fibroză, au obținut regresia afecțiunii până la stadiu 1, cu progresie netă minimă a bolii”.

”Această constatare este în concordanță cu rezultatele noastre. Atunci când studiile clinice sunt recomandate de către medicii lor, încrederea lor este mai ridicată, fapt ce duce o rată de răspuns pozitiv la Placebo. Pacienții sunt mai conectați cu medicii lor în timpul procesului, petrec mai mult timp dialogând  cu furnizorul lor și devin mai educați cu privire la îngrijirea lor și la modul în care pot adopta un stil de viață sănătos”, concluzionează dr. Don Lazas.

 

Sursă: www.pharmacytimes.com