Programe derulate în opt dintre cele mai importante secţii oncopediatrice din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş, premiere din domeniu şi tehnici implementate au fost prezentate pe 12 martie de Asociaţia Little People România în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Întâlnirii Naţionale a Voluntarilor care acţionează în acest domeniu.

Potrivit asociaţiei, programele şi activităţile desfăşurate de voluntari în centrele oncopediatrice sunt recunoscute şi apreciate la nivel naţional şi internaţional, urmărind integrarea unui standard de calitate a intervenţiilor psihosociale în strategia de tratament. Katie Rizvi, fondatorul Asociaţiei Little People, a prezentat sistemul de voluntariat în cadrul căruia este oferit suport psihologic atât copiilor bolnavi de cancer, cât şi părinţilor lor.

Potrivit unui studiu, prezentat în cadrul evenimentului, despre calitatea vieţii, în cadrul căruia au fost intervievate 68 de persoane suferinde de cancer (28 de tineri şi 40 de tinere), 19,1% suferă de durere cronică, disfuncţie sexuală – 8,82%, infertilitate – 14,7%, probleme cognitive – 33,8%, oboseală cronică – 58,8%, alopecie – 14,7%, pierdere sau luare în greutate – 35,2%, şi depresie 23,5%.

Katie Rivzi a spus că, în cadrul programului, care asigură intervenţii psihosociale bazate pe literatura internaţională din domeniu, pe practici clinice şi pe convingerea că un copil este un copil, indiferent dacă este bolnav sau nu, 1.925 de copii şi adolescenţi (843 de fete şi 1.082 de băieţi) au beneficiat, anul trecut, de terapii acordate de nouă specialişti ai asociaţiei şi 167 de voluntari. „Prin poveşti, copiii sunt învăţaţi nu doar să accepte tratamentul, ci şi să devină mai curajoşi”, a afirmat fondatorul Asociaţiei Little People.

Daniel Tomai, unul dintre voluntarii asociaţiei, fost bolnav de cancer, a spus că şi-a dorit să se reîntoarcă în spitalul în care a fost tratat pentru a-i ajuta pe copii să treacă mai uşor peste consecinţele bolii. „Când m-am întors în spitalul din Timişoara, unde am fost tratat, am fost întrebat de ce vreau să revin acolo. Am spus că vreau să-i ajut pe copii să înţeleagă ce se întâmplă cu ei, cum pot să înţeleagă boala lor şi cum doctorii îi pot ajuta”, a spus Daniel Tomai. AGERPRES