Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Timișoara a marcat 25 de ani de la înfiinţare, conducerea unităţii medicale anunţând, cu acest prilej, dorinţa de a deschide o secţie de chirurgie cardiovasculară pediatrică.
„Peste o mie de copii se nasc anual cu malformaţii congenitale. Rămâne un necesar foarte mare de operaţii pe cord la nou-născuţi. Ministerul Sănătăţii ne-a acceptat structura administrativă pentru acest departament, din punct de vedere legal putem desfăşura aceste activităţi. Urmează celelalte etape, respectiv dotarea blocului operator (…) şi etapa de pregătire a personalului”, a declarat managerul IBCV Timişoara, prof. dr. Constantin Luca. Potrivit acestuia, banii necesari – circa 2 milioane de euro – vor fi asiguraţi fie de Ministerul Sănătăţii, fie prin proiecte cu Banca Mondială.
Coordonatorul cercetării din cadrul IBCV Timişoara, prof. dr. Dan Gaiţă, a explicat în acest context că la institutul acesta există o tradiţie în ceea ce priveşte respectarea standardelor europene, performanţa şi recunoaşterea în cadrul comunităţii. „Peste jumătate din pacienţii internaţi pe cardiologie sunt urgenţe. Media de spitalizare este de circa trei zile şi jumătate. Este un volum imens de muncă. Avem o continuitate, salvăm vieţi în fiecare zi şi vrem ca această zonă de ţară să aibă cea mai bună posibilă cardiologie, pentru că suntem o super-echipă”, a afirmat prof. Dan Gaiţă.
Numărul pacienţilor externaţi din IBCV Timişoara în anul 2017 a fost de aproape 8.000, din care 40% au fost urgenţe. În compartimentul de cardiologie intervenţională s-au efectuat 3.105 proceduri diagnostice şi terapeutice, iar în cel de electrofiziologie s-au aplicat 959 de proceduri specifice. De asemenea, anul trecut au avut loc 865 de intervenţii chirurgicale pe cord, din care 206 au fost unele complexe. AGERPRES