Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, care asigura cele mai dificile interventii si este cel mai performant din tara nu are fondurile asigurate pana la sfarsitul anului, a anuntat managerul institutului, Monica Suciu.
„Nu stiu daca banii ne mai ajung pana la sfarsitul anului. Asteptam rectificarea bugetara. Desi acoperim aceste urgente din toata tara si nu ne plangem, fiindca este misiunea noastra sa asiguram permanent problemele bolnavilor cardiaci, nu am primit o finantare suplimentara fata de alte centre”, a spus Monica Suciu.
Managerul institutului a aratat ca evidenta urgentelor care vin la Targu Mures este reflectata in indicele de complexitate al cazurilor. „Fata de adresabilitatea pe care o avem in prezent si fata de ceea ce oferim, ar trebui cel putin inca un sfert peste finantarea de fata. Lucram cu acelasi buget ca anul trecut, indexat, in conditiile in care nu numai ca a crescut numarul de cazuri, dar si complexitatea acestora”, a sustinut managerul institutului. Suciu si-a exprimat speranta ca noul sistem de codificare australian, introdus de la 1 iulie, sa reflecte realitatea, in sensul performantei si costurilor care trebuie finantate in sistem.
„Daca dupa vechiul sistem de codificare indicele de complexitate al cazului era in jur de 1,7. Dupa raportarile in noul sistem, indicele de complexitate este de 3,2. Este aproape o dublare, ceea ce inseamna ca, daca finantarea s-ar realiza dupa indicele de complexitate, spitalele ar avea posibilitatea sa ofere mai mult pacientilor”, a precizat Monica Suciu. Ea a aratat ca anual sunt externati peste 7.000 de pacienti, iar mortalitatea pe 2006 este de 2,2%. In acest an, in primele 8 luni, mortalitatea este de 2,35%, iar la cardiologie interventionala mortalitatea este de 0, 43%.
„Suntem centrul din Romania care primim cel mai mare numar de infarcturi miocardice acute in urgenta. De la infiintarea sectiei de cardiologie interventionala, avem peste 1.000 de cazuri tratate si anual, ca medie, primim peste 200 de cazuri de infarct miocardic acut in urgenta. Acest lucru inseamna efort, pesonal medical si dotare”, a subliniat Monica Suciu.
Prof. univ. dr. Radu Deac, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din institut, a precizat ca in ultima perioada s-au facut cele mai mari investitii in sanatate, dar institutul muresean nu are cea mai buna finantare.
- COVID-19
- EVENIMENTE
- ASOCIAŢII DE PACIENŢI
- CAS
- CLINICI PRIVATE
- DSP
- FARMA
- INSTITUŢII
- LEGISLAŢIE
- MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
- ORGANIZAŢII
- SPITALE
- PREVENŢIE
- INOVAŢIE
- COMUNITĂŢI PROFESIONALE
- ATI
- Boli Infecţioase
- Boli Rare
- Cardiologie
- Chirurgie
- Dermatologie
- Diabet
- Endocrinologie
- Epidemiologie
- Estetica medicala
- Gastroenterologie
- Genetica
- Ginecologie
- Hematologie
- Hemofilie
- Hepatite
- HIV
- Medicina de familie
- Neurologie
- Nefrologie
- Nutritie
- Obezitate
- Oncologie
- Ortopedie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Radiologie
- Stomatologie
- Transplant
- Tromboza
- Urologie
- COMPANII
Selectați Pagina