inst cardio.jpgPersoanele cu afecţiuni cardiace grave, aflate pe lista de aşteptare a Institutului de Boli Cardiovasculare „G. Georgescu” din Iaşi, riscă să nu mai poată fi tratate sau operate din cauza lipsei fondurilor necesare achiziţionării de materiale.

Prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „G. Georgescu”, susţine că se fac demersuri la Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate pentru suplimentarea bugetului programului naţional de boli cardiovasculare, mai ales că sunt de achitat datorii de anul trecut.

„Am efectuat servicii medicale în valoare de peste 5,7 milioane de lei pentru care nu am primit remunerare. Avem 3,8 milioane de lei credite de angajament de anul trecut iar de acum expiră timpul de plată pentru aceste creditări fapt care îi determină pe furnizori să refuze aprovizionarea”, a declarat prof. dr. Tinică.

Şeful Institutului de Boli Cardiovasculare „G. Georgescu” din Iaşi susţine că în prezent în stoc sunt puţine materiale intervenţionale, precum materiale cardiovasculare, materiale implantabile, de sutură sau by-pass-uri, motiv pentru care intervenţiile s-au înjumătăţit, adică zilnic sunt efectuate două sau trei în funcţie de gravitatea cazului. Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi este singurul de profil din partea estică a ţării şi deserveşte aproximativ 5,6 – 6 milioane de locuitori. Cele mai apropiate instituţii similare sunt la Bucureşti, Târgu Mureş, Cluj sau Timişoara.

Cu toate că de câţiva ani conducerea unităţii medicale a impus aşa-numitele liste de aşteptare pentru internări, prioritare fiind cazurile foarte grave, adresabilitatea este tot mai mare. Numai în cursul anului trecut numărul pacienţilor a crescut cu aproximativ 30 la sută în comparaţie cu 2008. Pentru a se opera un bolnav cronic trebuie să se înscrie cu aproximativ patru luni înainte, faţă de trei luni cum era la începutul anului. Pentru celelalte proceduri care se efectuează în cadrul institutului ieşean aşteptarea este mult mai mare, adică „pân’ la toamnă”.

„Pentru internări de zi avem liste de aşteptare până în luna august sau septembrie. Pentru intervenţii chirurgicale avem lista de aşteptare de peste 100 de pacienţi, în funcţie de gravitatea bolii şi de tipul de afecţiuni. Din nefericire sunt pacienţi care nu suferă amânare”, a precizat prof. Tinică, care nu-şi ascunde speranţa că într-o bună zi îşi va desfăşura activitatea într-o clădire special construită pentru Institutul de Boli Cardiovasculare, unde să poată opera atât adulţi cât şi copii. AGERPRES