Inspectorii sanitari vor efectua un control la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”, după ce unei fetiţe i s-ar fi ars corneea în urma expunerii la raze ultraviolete, a precizat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Va merge Inspecţia sanitară de stat şi eventual putem să trimitem şi reprezentanţi ai Corpului de control. Înţeleg că este o anchetă administrativă. Am primit o informare din partea conducerii acestei unităţi, care precizează faptul că într-o cameră în care funcţiona o lampă cu ultraviolete un adult şi un copil au stat timp de 45 de minute. Rămâne să avem informaţii referitoare la starea lor de sănătate”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

 

El a afirmat că există o procedură standard în ceea ce priveşte echipamentele cu ultraviolete.

„Există echipamente care folosesc ultraviolete într-un sistem închis, care doar vehiculează aerul, acolo nu este nicio problemă. Pot funcţiona cu persoane în încăpere. Restul echipamentelor nu funcţionează cu persoană în încăpere. Nu îţi trebuie o foarte mare specializare să ştii că atunci când în încăpere este o lampă de ultraviolete, trebuie oprită atunci când persoanele pătrund în încăpere”, a arătat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, insuficienţa personalului nu scuză în niciun fel o eroare care poate pune în pericol sănătatea unui pacient.

„Totdeauna, astfel de situaţii sunt nu numai neplăcute, sunt şi nefericite şi în mod evident există o responsabilitate directă a celor care au făcut sau nu au făcut, au respectat sau nu au respectat o anumită procedură şi evident a managementului acelei unităţi sanitare. (…) Chestiunile acestea legate de insuficienţa personalului nu scuză în niciun fel o eroare care poate pune în pericol sănătatea unui pacient”, a susţinut ministrul Sănătăţii. AGERPRES