Un studiu realizat în 2020 de Global Cancer Observatory în rândul publicului larg din cinci țări europene a arătat că 73% dintre respondenți nu aveau cunoștințe despre simptomele cancerelor de cap și de gât, în timp ce 38% nici măcar nu auziseră de aceste afecțiuni. În categoria cancerelor capului și gâtului, cunoscute și sub denumirea de cancere din sfera ORL, intra tumori maligne care debutează în diferite zone ale tractului aerodigestiv superior, precum cavitatea bucală, faringe, laringe, sinusuri nazale și paranazale etc.
În circa 2 din 3 cazuri aceste cancere sunt diagnosticate în stadii avansate, în care tratementul medical este mai puțin eficace, iar tratamentul chirurgical poate fi mutilant, însă identificarea simptomelor și diagnosticarea precoce a cancerelor de cap și gat pot îmbunatăți prognosticul bolii oricare ar fi localizarea inițială a tumorii.
Povara atribuită cancerelor ORL este mare în Europa și mai ales în România unde, în anul 2020, au fost diagnosticate peste 4000 cazuri noi de cazuri de cancere ale capului și gâtului și s-au inregistrat peste 2300 de decese. Îngrijorător este faptul că această categorie de tumori afectează persoanele mai tinere. Atât din perspectiva incidenței cât și din cea a mortalității, România are printre cei mai defavorabili indicatori din UE, mai ales la grupa de vârstă activă sub 65 de ani și mai ales în rândul bărbaților. Astfel, pe segmentul barbati 15-64 ani, ratele de incidenta si mortalitate prin cancerele cu localizare nazo- și oro-faringiană din tara noastra sunt poziționate pe unul din primele locuri în cadrul UE27.
Având în vedere că impactul acestui grup de cancere în populație este mare și în creștere, European Head and Neck Society (EHNS) dă startul demersului său campaniei sale anuale de conștientizare intitulata “Make Sense”, desfășurată în perioada 19-23 Septembrie 2022. Aceasta are ca obiectiv creșterea gradului de informare privind factorii de risc asociați acestor cancere si simptomele lor de debut, urmârind astfel să faciliteze implicarea proactivă a populației în prevenirea și depistarea cat mai precoce. În România, aceasta inițiativa este susținută și de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și MSD România.
“Cancerele de cap și gât pot fi foarte dureroase si debilitante, ele afectând capacitatea de comunicare, de nutriție, dar și aspectul fizic al pacientului. Pacienți se confruntă adesea cu probleme de ordin fizic și funcțional semnificative și persistente (radionecroză, mucozită, pierderea gustului și tulburări de înghițire, etc.), precum și cu probleme psihosociale împovărătoare potentate de desfigurarea suferita (depresie, izolare socială și întârzieri la revenirea la locul de muncă). În ceea ce privește opțiunile de tratament, pacienții români eligibili au acum acces, chiar pentru prima linie de tratament, la una dintre cele mai promițătoare strategii terapeutice, imunoterapia”, afirmă Cezar Irimia, Președinte FABC
„Pentru că navigarea acestora în sistemul de sănătate, suportul psihologic și social sunt esențiale pentru a obține rezultate mai bune, în podcastul “Gânduri și emoții în parcursul oncologic” disponibil pe platforma onco-plan.ro, cu ajutorul dr. Florinei Pop (IOCN) am inclus un episod despre “Imaginea de sine și tratamentul oncologic”, a adaugat acesta.
Consumul de alcool și tutun, precum și infecția cu HPV sunt factorii de risc principali
În majoritatea cazurilor (circa 75%) cancerele din sfera ORL au fost asociate factorilor de risc tradiționali precum consumul de tutun și/sau alcool. Studiile recente susțin rolul infectiei cu HPV ca factor de risc important pentru cancerele din sfera ORL, implicarea sa cu precadere in cancerele cu localizare orofaringiană (amigdale, partea moale a cerului gurii/palatul moale, baza limbii). În aproximativ 70% dintre cancerele orofarigiene cauza principală este infecția cronică cu HPV.
Sursa: FABC