Liga Română de Cancer lansează, în luna noiembrie, o campanie de informare şi educare privind implicaţiile cancerului la plămâni, sub mesajul ”Respiră adânc şi gândeşte-te bine!”, se arată într-un comunicat de presă.

Pe parcursul campaniei, vor fi realizate diverse acţiuni care au ca scop atragerea atenţiei publicului în ceea ce priveşte cancerul pulmonar, precum şi măsurile de prevenire şi diagnosticare a acestui tip de afecţiune. Totodată, în aceeaşi perioadă, cei interesaţi pot efectua o radiografie pulmonară gratuită în centrele Euromedic România din Arad, Bucureşti – Fundeni, Constanţa şi Petroşani, pe baza voucherelor disponibile pe site-urile www.invingemcancerul.ro, www.romaniancancerleague.org şi www.euromedic.ro.

Numărul total al radiografiilor pulmonare gratuite ce se vor realiza în Centrele de Diagnostic Imagistic Euromedic este de 600, câte 150 pentru fiecare centru din oraşele menţionate mai sus. ”Prin această campanie dorim să oferim oamenilor cât mai multe informaţii cu privire la cancerul pulmonar, astfel încât să conştientizeze importanţa unui control preventiv anual, pentru ca această afecţiune să poată fi depistată şi tratată la timp. Campania de luptă împotriva cancerului pulmonar este o campanie de educare şi responsabilizare a populaţiei din România, prin care vrem să tragem un semnal de alarmă asupra statisticilor în ceea ce priveşte numărul bolnavilor de cancer la plămâni – să fie cât mai mic”, a precizat dr. Iustina Fusu, vicepreşedinte al Ligii Române de Cancer.

Campania va fi vizibilă prin numeroase mijloace de informare: la metrou, în Bucureşti, prin panouri outdoor în oraşele Arad, Bucureşti, Constanţa şi Petroşani – în marile intersecţii semaforizate şi în zone intens populate, postere în staţiile de autobuz sau alte mijloace de promovare publică locale. ”Implicarea Euromedic în depistarea şi tratarea cancerului reprezintă azi una dintre direcţiile definitorii ale activităţii noastre pe plan european. Considerăm că este important să ne implicăm activ şi să ajutăm sistemul naţional de sănătate şi populaţia din România prin efectuarea celor 600 de investigaţii imagistice – radiografii pulmonare – pe parcursul lunii noiembrie, ca partener al campaniei iniţiate de Liga Română de Cancer. Totodată, sprijinim extinderea iniţiativei noastre la nivel naţional şi recomandăm preluarea ei de cât mai mulţi colegi şi clinici medicale, mai ales din sectorul privat”,a subliniat dr. Anca Petca, preşedinte Euromedic România. Radiografia pulmonară este o investigaţie cu raze X şi din acest motiv, pentru efectuarea ei, recomandăm ca pacientul să aibă un bilet de trimitere simplu, obţinut de la medicul de familie. Trebuie menţionat că nu este vorba despre un bilet de trimitere folosit în relaţia cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Cancerul pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer din lume, cu incidenţă maximă la bărbaţi şi pe locul doi la femei, după cancerul mamar. Anual, 1,4 milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu acestă formă de cancer, pe plan mondial, la fiecare 30 de secunde acest flagel făcând câte o victimă umană. Diagnosticat din timp, cancerul de plămâni poate fi vindecat. Şi în România cancerul pulmonar este pe unul dintre primele locuri la bărbaţi. Cancerul pulmonar este definit de reproducerea unor celule anormale în interiorul plămânului, fiind o formă de cancer foarte agresiv şi rapid evolutiv. Celulele canceroase se grupează în formaţiuni de tip ciorchine sau excrescente de formă tumoreică. Aceste formaţiuni se pot localiza la nivelul plămânului – denumite tumori pulmonare primare – sau se pot separa şi migra, putându-se fixa şi creşte şi în alte zone ale corpului, caz în care pacientul se confruntă cu una sau mai multe tumori secundare sau metastaze. Cancerul pulmonar poate fi descoperit în timpul unui control de rutină sau poate fi recunoscut după semnele şi simptomatologia care persistă pe o perioadă mai îndelungată. Este extrem de importantă identificarea şi cunoaşterea acestor semne, iar în cazul în care intervine o schimbare în starea de sănătate, persoana în cauză trebuie să se prezinte la un control de specialitate, pentru a preveni boala sau agravarea acesteia. AGERPRES