Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a anuntat, intr-o videoconferinta cu prefectii si primarii din tara, ca a inceput a doua faza de dotare a structurilor de primiri urgente prin proiectul Bancii Mondiale.
Aceasta are in vedere dotarea camerelor de primiri urgente si a camerelor de garda din aproximativ 200 de spitale municipale si orasenesti din afara resedintelor de judete, a spus ministrul Sanatatii.
Banii necesari derularii acestui proiect provin din economiile pe care le-a facut in prima faza, ce a cuprins dotarea a 63 de unitati de primiri urgente din resedintele de judet si municipiul Bucuresti, precum si a 12 unitati de primiri urgente pediatrice. Economiile reprezinta 17 milioane de euro, iar din acestia 1,6 milioane de euro au fost alocati proiectelor de telemedicina, 7,9 milioane pentru dotarea spitalelor mici, municipale si orasenesti din afara oraselor resedinta de judet. Restul de economii vor fi investite in alte proiecte.
Dotarea celor 200 de spitale municipale si orasenesti cu echipamente pentru asistenta medicala de urgenta este o certitudine si se spera ca va fi finalizata pana la sfarsitul anului, a precizat Eugen Nicolaescu.
El a adaugat ca au fost deschise ofertele pentru echipamentele care vor intra in dotarea acestor unitati sanitare. Spitalele vor avea nevoie de sprijin pentru amenajarea incaperilor din partea autoritatilor locale, specialistii estimeaza ca va fi nevoie intre o incapere si doua incaperi pentru fiecare spital, a explicat ministrul Sanatatii.
Eugen Nicolaescu a anuntat ca la nivelul Regiunii 7 Centru se va implementa un proiect de telemedicina care prevede conectarea prin sistem video-audio si transmisie de date medicale a camerelor de resuscitare cu unitatea de primiri urgenta din cadrul Centrului regional din Targu-Mures. Acest proiect va fi experimentat la nivelul Regiunii 7, urmand sa fie implementat si la nivel national.
In proiect este inclusa si o componenta de instruire a 1.000 de cadre medicale din spitalele mici. Instruirea va fi facuta in opt centre regionale si va avea ca scop dobandirea competentei pentru utilizarea cu eficienta maxima a aparaturii medicale din dotare. Instruirea va fi de asemenea finantata prin proiectul Bancii Mondiale, a spus ministrul Nicolaescu.
Ministrul Sanatatii a anuntat o videoconferinta, ce va avea loc, probabil, luni, cu privire la noua lista a medicamentelor compensate si gratuite despre care are semnale ca nu s-a inteles bine modul de aplicare. Cu acest prilej, vor fi invitati reprezentanti ai Colegiilor Medicilor, ai Colegiului Farmacistilor, ai Autoritatilor de Sanatate Publica Judetene, reprezentanti ai Caselor Judetene de Asigurari, care vor da lamuriri in legatura cu aplicarea protocoalelor.
Eugen Nicolaescu a spus ca se doreste ca pe 1 august sa se aplice cum trebuie aceasta noua lista si sa nu mai existe niciun dubiu sau o situatie neclara din partea nimanui.
- COVID-19
- EVENIMENTE
- ASOCIAŢII DE PACIENŢI
- CAS
- CLINICI PRIVATE
- DSP
- FARMA
- INSTITUŢII
- LEGISLAŢIE
- MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
- ORGANIZAŢII
- SPITALE
- PREVENŢIE
- INOVAŢIE
- COMUNITĂŢI PROFESIONALE
- ATI
- Boli Infecţioase
- Boli Rare
- Cardiologie
- Chirurgie
- Dermatologie
- Diabet
- Endocrinologie
- Epidemiologie
- Estetica medicala
- Gastroenterologie
- Genetica
- Ginecologie
- Hematologie
- Hemofilie
- Hepatite
- HIV
- Medicina de familie
- Neurologie
- Nefrologie
- Nutritie
- Obezitate
- Oncologie
- Ortopedie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Radiologie
- Stomatologie
- Transplant
- Tromboza
- Urologie
- COMPANII
Selectați Pagina