De luni, 4 iulie începe depistarea activă a tuberculozei în judeţul Buzău – Screening TB.

Proiectul naţional vizează 16 comune unde caravana mobilă va asigura servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor şi depistarea tuberculozei. Proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti oferă servicii medicale gratuite buzoienilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

Conform datelor statistice incidenţa tuberculozei în judeţul Buzău este de 35,2 cazuri la suta de mii de locuitori. România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistaţi şi aflaţi în tratament.

Caravana Screening TB va străbate comunele anunţate vreme de o lună şi jumătate şi va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil după următorul program:

Localitatea – Data

 • Glodeanu Siliştea – 04.07.2022
 • Smeeni – 05-06.07.2022
 • Merei 07-11.07.2022
 • Berca – 12-13.07.2022
 • Scorţoasa – 14-15.07.2022
 • Pârscov – 18-20.07.2022
 • Brăieşti – 21.07.2022
 • Vintilă Vodă – 22-25.07.2022
 • Grebănu – 26-27.07.2022
 • Râmnicelu – 28.07.2022
 • Puieşti – 29.07-01.08.2022
 • Balta Albă – 02.08.2022
 • Ziduri – 03.08.2022
 • Cochirleanca – 04-05.08.2022
 • Vadu Paşii – 08-10.08.2022
 • Săgeata – 11-12.08.2022

Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

De la demararea activităţii de screening al tuberculozei jumătate din judeţele Românie au intrat în acest proiect, aproape 50 de mii de români beneficiind de serviciile caravanei. Judeţul Buzău se va număra de luni printre acestea iar Prefectura judeţului prin vocea prefectului Daniel-Marian Ţiclea sprijină acest demers medical.

„Am trăit alături de medici perioada pandemiei şi împreună cu toate cadrele medicale am reuşit să scoatem corabia la mal. Am văzut, atunci, oameni care şi-au împins limitele, profesionişti care nu au avut linişte, care au luptat cu virusul, care au scos oameni din ghearele morţii. Mi-am propus de atunci să pun umărul şi să sprijin tot ce înseamnă sistemul medical. Cu toţii avem datoria să facem mai mult în zona prevenţiei iar proiectul desfăşurat la Buzău de specialiştii Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta poate face mult bine. În urmă cu 100 de ani, TBC-ul nu se trata, însă acum, există şansa tratării acestei boli, dacă diagnosticul este stabilit la timp.

De aceea, le recomand buzoienilor din localităţile în care va ajunge caravana de depistare a tuberculozei, să fie deschişi, să accepte discuţia cu medicii şi tratamentul, dacă e cazul. Doar aşa vor putea învinge boala! Doar aşa vor putea avea o viaţă normală şi îi vor putea proteja pe cei dragi!”

Tuberculoza este o boală de origine infecţioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândeşte pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigaţii medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp şi pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

„Accesul la servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor şi depistarea tuberculozei direct în comunitate prin proiectul: „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” reprezintă o oportunitate extraordinară pentru cetăţenii din zonele rurale ale judeţului Buzău. Îndemnăm populaţia să acceseze această oportunitate şi să participe la screening atunci când caravana TB va ajunge în localităţile lor. Direcţia de Sănătate Publică Buzău prin personalul propriu şi prin reţeaua de asistenţă medicală comunitară sprijină activ implementarea acestui proiect. Solicităm încă o dată autorităţilor publice locale şi personalului medical din cadrul cabinetelor de medicină de familie să se alăture acestui demers important pentru sănătatea publică” – declară Ungureanu Cristina, Director executiv DSP Buzău.

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele 16 de comune buzoiene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul pacienţilor cu alte suferinţe în afara infecţiei SARS-COV-2 în spitale sau în alte cabinete medicale, iar diagnosticarea şi tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanşarea stării de urgenţă, prezenţa caravanei în aceste comune Screening TB este un sprijin real de care au nevoie în special aceste comunităţi rurale.

Mobilizarea şi informarea populaţiei pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, al autorităţilor locale, reţelei de asistenţă medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sociali) şi a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informaţii despre ce este tuberculoza şi proiectul screening TB găsiţi şi pe site-ul www.screeningtb.ro.

În judeţul Buzău activităţile de informare şi suport în comunităţi sunt realizate de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în acest proiect.

Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel naţional, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Valoarea totală a finanţării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).

Proiectul este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în parteneriat cu:

 • Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS)
 • Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)
 • Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS)
 • Asociaţia SamuSocial din România
 • Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR)
 • Fundaţia Romanian Angel Appeal- Apelul Îngerului Român (RAA)

Acest proiect este parte integrantă din Strategia Naţională de Control al Tuberculozei.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti este cea mai prestigioasă instituţie medicală din România, cu tradiţie în depistarea şi tratarea bolilor pulmonare şi în implementarea strategiei naţionale de supraveghere şi control al tuberculozei.

Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS are experienţă în peste 100 de proiecte şi programe dintre care unele dedicate domeniului instruirii personalului socio-medical cu finanţare internă şi internaţională.

Federaţia Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor afectate HIV/SIDA – UNOPA are o experienţă de peste 17 ani în implementarea de proiecte adresate populaţiei vulnerabile, pacienţi cu HIV/SIDA şi tuberculoză.

Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR – are experienţă îndelungată în furnizarea de servicii de sprijin socio-medical pentru pacienţii cu tuberculoză.