O unitate de cercetare de vârf, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca, proiectează, produce şi testează diferite nanoparticule care au aplicaţii în mai multe domenii, printre care şi medicina, a declarat directorul ştiinţific al institutului, Claudiu Filip.
El a precizat că în cazul medicinei, nanoparticulele pot transporta medicamentul direct la ţintă şi pot distruge mai eficient ţesuturile tumorale.
„Ceea ce lucrăm noi, în diferite grupuri de cercetare, laboratoare, sunt proiectarea, fabricarea şi testarea diferitelor nanosisteme, nanoparticule, materiale nanocompozite, cu aplicaţii în special în depoluarea apelor, cu aplicaţii care vizează şi nanomedicina, un domeniu mai de frontieră, unde e nevoie de multe teste până ajunge efectiv în practică. În domeniul nanomedicinei vă dau două exemple. Nanoparticule ca vehicul purtător de medicamente şi eliberarea la ţintă. Faptul că avem nanoparticule înseamnă că pot fi controlate cu magnet din exterior. Alte tipuri de aplicaţii ar fi distrugerea ţesuturilor tumorale prin hipertermie, imagistică. În aceste trei domenii avem rezultate cu potenţial de a fi aplicate”, a spus Claudiu Filip.
La INCDTIM a avut loc, pe 22 noiembrie, evenimentul intitulat „De la cercetare la transfer tehnologic în domeniul bionanotehnologiei”, la care au participat zeci de specialişti în domeniu şi reprezentanţi ai mediului privat. Evenimentul de joi face parte din proiectul „Creşterea capacităţii de transfer tehnologic şi de cunoştinţe a INCDTIM Cluj în domeniul bioeconomiei”, proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate.
„Evenimentul de astăzi este organizat în cadrul unui proiect de transfer tehnologic, finanţat din fonduri structurale, Programul Operaţional Competitivitate, în valoare de 15 milioane de lei. Proiectul a fost gândit şi axat pe trei domenii de expertiză ale Institutului, cu potenţial de transfer tehnologic în domeniul agroalimentar, domeniul sănătate şi mediu şi acesta de astăzi, bionanotehnologiile, cu diverse aplicaţii în diferite domenii. Ne-am axat în special pe depoluare, dar cu potenţial de aplicaţii şi în sănătate, în fabricarea de nanofluide pentru protecţia antiseismică”, a mai spus Claudiu Filip. AGERPRES