Conform statisticilor, in Romania, la fiecare 30 de minute se naste un copil prematur ce dezvolta probleme neuromotorii, anual numarul acestora ridicandu-se la peste 20.000. 

Prematuritatea nu tine cont de statutul social, in fata ei suntem cu totii fragili, iar noi am simtit-o pe pielea noastra, astfel s-a nascut Fundatia pentru copii Șansă la Viitor.

Sistemul medical romanesc nu poate acoperi toate nevoile unui copil prematur, oferind doar suport medical specific, insa bebelusii au nevoie de saptamani, chiar luni de spitalizare, timp in care deficitul motric si cognitiv nu este acoperit, sectiile de neonatologie nedispunand de personal terapeutic pentru bebelusi si parintii lor. Totodata, costurile terapiilor sunt mult prea mari pentru familiile cu venituri mici si medii, motiv pentru care parintii se regasesc in situatia de a nu le putea oferi terapiile necesare pentru ca cei mici sa se poata dezvolta precum un copil nascut la termen.

Prin intermediul acestui proiect, fundatia asigura sedinte de recuperare medicala pentru 48 de copii nascuti prematur ce au dezvoltat complicatii, dintre care 30 sunt internati in sectia de neonatologie a spitalului M.S. Curie, iar 18 prematuri beneficiaza de un program terapeutic adaptat in cadrul centrului de sanatate pediatrica Iuvokids. Atat mamele celor 30 de copii internati, cat si parintii celor 18 copilasi, beneficiaza de suport psihologic, toate acestea fiind asigurate prin programul In Stare de Bine, sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Pe langa sedintele de recuperare medicala pentru cei 48 de copii si cele de consiliere psihologica pentru parintii acestora, realizam o serie de podcasturi unde avem invitati medici specialisti din diferite domenii, cat si terapeuti, care vorbesc despre importanta consulturilor de specialitate timpurii pentru prevenirea complicatiilor generate de prematuritate

In cadrul primului podcast realizat este invitat domnul Dr. Catalin Cirstoveanu, seful sectiei de neonatologie a Spitalului M.S. Curie, care ne vorbeste despre importanta recuperarii medicale timpurii, inca din cadrul sectiei:

Salvarea lor inseamna o trauma in alte zone. Unii dintre ei au repercursiuni neurologice si este nevoie de recuperare medicala. Cel mai sanatos este sa inceapa din sectie. Prin acest proiect, avem sansa extraordinara sa avem asistenta recuperatorie in sectie (….) Acesti copii pleaca din spital cu asistenta recuperatorie, mai exact kinetoterapie care este foarte importanta. Timp de 7 luni de zile avem aceasta asistenta, ceea ce este minunat si am vrea foarte mult sa continue, sa gasim cumva resurse sa continuam.” (Dl. Dr. Catalin Cirstoveanu)

Puteti urmari intregul podcast apasand AICI.