adolescenti.jpgÎn şcolile din România nu se face o informare sistematică asupra bolilor mintale ale copiilor şi adolescenţilor, dar există mai multe iniţiative, a declarat medicul primar de psihiatria copilului şi adolescentului Raluca Grozăvescu, cu ocazia celui de-al III-lea Congres de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului, care se desfăşoară la Bucureşti.

„Au fost organizate mai multe cursuri adresate cadrelor didactice, medicilor şi consilierilor şcolari, care au vizat informarea despre aceste tulburări şi nevoile speciale de educaţie pe care le au aceşti copii. Atâta vreme cât aceşti copii au un coeficient de inteligenţă normal, ei nu trebuie să meargă în şcolile speciale, ei trebuie să fie integraţi în programul educaţional, dar au nevoie de o anumită abordare, de curriculă specială adaptată şi de metode de predare adoptate nevoilor lor”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, medicul Raluca Grozăvescu.

Ea a precizat că sunt foarte multe cazuri la noi în ţară, însă nu există un studiu epidemiologic care să certifice situaţia exactă din România, care probabil este similară cu situaţia din restul Europei sau SUA. „Cifrele comunicate de Asociaţia Americană de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului şi cele comunicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată destul de îngrijorătoare. Pentru tulburarea hiperkinetică se ajunge chiar la procente de 4 sau 5% dintre copii şi la tulburările de spectru autist, unde înainte erau în jur de patru cazuri la 10.000 de locuitori comunicate, acum cifrele pot să fie de un caz la 150 de locuitori sau la 1.000 de locuitori, în funcţie de zona unde s-a făcut determinarea”, a spus Raluca Grozăvescu.

La congres, care se desfăşoară începând de joi şi până duminică, participă peste 250 de specialişti din România şi din străinătate, care discută despre înţelegerea şi tratamentul bolilor mintale ale copiilor şi adolescenţilor. Temele principale abordate anul acesta sunt: autism şi ADHD – de la evaluare la tratament şi integrare socială şi şcolară. „Conferinţa noastră a adunat specialişti din mai multe domenii care reprezintă echipa multidisciplinară în terapia acestor tulburări. În final vom contribui la crearea de programe pentru rezolvarea ulterioară a acestor probleme care există”, a mai declarat medicul primar. Specialiştii prezenţi la congres vor mai discuta şi despre o serie de metode de detectare timpurie a ADHD şi despre succesul tratării acestei tulburări, cu condiţia ca părinţii şi specialiştii să poată forma o echipă.
Familia trebuie informată şi trebuie instruită, susţine medicul Raluca Grozăvescu, pentru a şti cum să se comporte pentru prevenirea anumitor manifestări, înţelegerea tulburărilor care apar la copil,
schimbarea comportamentelor membrilor familiei faţă de copilul respectiv, comportamente care să fie conform nevoilor. AGERPRES