În România, peste 65% dintre cancerele pulmonare sunt diagnosticate în stadii metastatice. Aproximativ 29% sunt diagnosticate în stadii avansate loco-regional. Doar 6% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadiile I şi II.Dar 10% dintre pacienții care au nevoie de servicii paliative au acces la acestea.

Este realitatea din țara noastră, așa cum a fost ea expusă în studiul „Cancerul Bronhopulmonar – Traseul pacienților cu cancer”, elaborat de Center for Health Outcomes&Evaluation. În acest context, ne așezăm pe CANAPEAUA ALBĂ alături de medici, pacienți, manageri ai unor unități spitalicești care oferă servicii medicale de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului pulmonar, pentru a discuta despre optimizarea circuitului pacientului cu cancer pulmonar în sistemul medical din România, precum și despre importanța screeningului și a diagnosticării precoce. De altfel, luna noiembrie este dedicată, la nivel mondial, conștientizării acestei afecțiuni.

„Cancer pulmonar? Nu și la tine acasă” este un eveniment organizat în zilele de 20 și 21 noiembrie, într-un cadru asemănător celor pe care le regăsim în majoritatea locuințelor, pe canapea, în sufragerie, și reprezintă o inițiativă a trei organizații non-profit din România – Asociația „Sănătate pentru Comunitate”, Asociația R.O.Z. (Răbdare, Optimism și Zâmbet) și Asociația „Împreună pentru Viață”.

„Din poziția de navigator medical și reprezentant al pacienților, am fost contactată de multe persoane afectate de cancerul pulmonar sau de aparținătorii acestora. Se simțeau pierduți în labirintul procesului de diagnosticare. Primim aproape zilnic mesaje de tipul „Trebuie să fac bronhoscopie, dar nu știu încotro să mă îndrept.”, „Știți unde pot să fac o biopsie ghidată CT?”, “Am aflat că am nevoie de niște testări ale unor markeri. Cum ar trebui să procedez?”. După mai multe discuții cu colegele mele – Delia, fondatoarea Asociației ROZ și Cătălina, fondatoarea Asociației Împreună pentru Viață – s-a născut proiectul canapelei. Astfel, vă propunem o nouă sesiune de discuții, de data aceasta despre cancerul pulmonar. Unde? Pe canapea, acolo unde familiile au, de obicei, cele mai grele discuții.”, spune Alina Comănescu, navigator oncologic și fondator al Asociației Sănătate pentru Comunitate.

Proiectul „CANAPEAUA ALBĂ” este o campanie de informare care va fi transmisă live în social media (vezi aici), mediu în care se vor regăsi numeroase materiale informative despre cancerul pulmonar. „În ceea ce privește diagnosticarea precoce, la nivelul Institutului Oncologic București implementăm, în acest moment, un program pilot pentru screeningul cancerului pulmonar. Un program eficient de screening conduce, în mod natural, la o proporție mai mare de pacienți care pot fi tratați chirurgical, chiar minim invaziv. În procesul de diagnosticare este implicată și chirurgia toracică, prin puncție biopsie sub ghidaj CT, tehnică deficitară la nivel național. Un program de screening bazat pe low-dose CT, combinat cu chirurgia minim invazivă conduce la scăderea perioadei de recuperare a pacientului și, chiar dacă este necesar un tratament adjuvant chimioterapic, el poate fi administrat mai rapid după rezecția minim-invazivă”, susține Dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic București.

La nivel național, sunt diagnosticate anual peste 12 mii de cazuri, iar 11 mii de bolnavi pierd lupta cu boala. Cele mai multe cazuri sunt diagnosticate la bărbați, trei sferturi dintre pacienți fiind de sex masculin. Cifrele sunt estimările GLOBOCAN pentru anul 2020, fiind cele mai noi statistici oficiale. „Eu cred că este mare nevoie ca autoritățile locale și toți decidenții din Sănătate să fie foarte implicați în tot ceea ce înseamnă politici de sănătate în beneficiul pacienților. Prevenirea și screeningul sunt elemente-cheie pentru a descoperi afecțiunile în stadii incipiente ṣi a creṣte substanțial rata de succes a tratamentelor. Mai mult chiar, scade ṣi timpul de spitalizare și, implicit, costurile vor fi mult diminuate. Inițiativa de astăzi îşi propune să optimizeze circuitul pacientului cu cancer pulmonar în unitățile sanitare din Bucureṣti. Acesta este scopul proiectului care se desfășoară la Spitalul de Pneumoftiziologie Sfântul Ștefan, administrat de ASSMB, la care participă specialiști renumiți din cadrul unității sanitare: pneumologi, oncologi, specialiști în radioterapie, anatomopatologi”, declară Oana Sivache, director general adjunct ASSMB.

Canapeaua ALBĂ este un eveniment organizat de Asociația „Sănătate pentru Comunitate”, Asociația R.O.Z. (Răbdare, Optimism și Zâmbet) și Asociația „Împreună pentru Viață”, cu sprijinul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București – ASSMB și al Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București, în zilele de 20 și 21 noiembrie, în intervalul 11:00 – 14:00.