timisoara_sp_copii.jpgÎn premieră naţională, la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara se va înfiinţa un centru de prevenire şi tratare a bolilor genetice rare invalidante încă în perioada prenatală, în proiect fiind atraşi aproape un milion de euro.

„Vom avea un centru de screening pentru diagnostic, vom avea şi un laborator de biologie moleculară şi unul de genetică. Acestea sunt foarte importante pentru toată patologia, pentru diagnosticarea precoce, încă de dinainte de naştere, dar şi imediat după naştere, pentru a putea face prevenţia semnelor de boală”, a declarat joi prof. univ. dr. Margit Şerban, şeful Centrului de transplant medular din cadrul Clinicii de Oncopediatrie a Spitalului de Copii ‘Louis Ţurcanu’.

Potrivit specialistului, mamele însărcinate în 8-10 sau 14-16 săptămâni li se vor putea adresa medicilor pentru depistarea precoce a unor astfel de boli, precum hemofilia, talasemia, mucoviscidoza, hipotiroidismul congenital sau sindromul Down, care pot impieta invalidant, viaţa copiilor.

Proiectul HU-RO 008-0208, Screengen se desfăşoară sub formă de parteneriat cu Universitatea de Medicină din Szeged (Ungaria) şi este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria şi are o valoare de aproape 800.000 de euro, din care 777.501 euro sunt nerambursabili, iar 16.000 de euro provin din bugetul local. AGERPRES