Parkinson_afis_Cluj.jpgPacienții cu boala Parkinson și apropiații lor sunt așteptați în perioada 8-9 noiembrie 2013 la Hotel Premier, Cluj-Napoca, pentru a lua parte la cea de-a IV-a ediție a conferinței naționale „Abordarea integrată a bolii Parkinson” . La manifestare sunt, de asemenea, invitați neurologii, neurochirurgii, medicii de familie și colegii lor din specialități precum recuperarea medicală, kinetoterapia, psihiatria, psihologia, geriatria, urologia sau nutriția.
Evenimentul este organizat de Houston NPA pentru Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson din România, sub egida Societății de Neurologie din România. Partenerii științifici în desfășurarea conferinței sunt Societatea Română de Neuroreabilitare, Colegiul Medicilor din România și Federația Română de Kinetoterapie. Programul conferinței a fost creditat cu 8 puncte EMC pentru medici și 10 puncte EFC pentru farmaciști.

Pe agenda evenimentului se află subiecte stringente din sfera diagnosticării, tratării și monitorizării pacienților cu boala Parkinson. Tematica urmărește atât definirea tabloului clinic al maladiei (simptomele motorii și non-motorii, tulburările cognitive) cât și analiza opțiunilor terapeutice disponibile, a principiilor de recuperare neuromotorie și a terapiilor complementare (terapia ocupațională, rolul adaptării dietei și beneficiile psihoterapiei).

Noutatea ediției o reprezintă simpozionul-satelit programat sâmbătă, 9 noiembrie și adresat exclusiv specialiștilor. Cu acest prilej vor fi scoase în evidență o serie de noutăți științifice și aspecte profund specializate în managementul bolii Parkinson: stimularea cerebrală profundă, terapia cu celule stem, managementul fazelor avansate ale afecțiunii și tulburările de control ale impulsului la pacientul cu boala Parkinson.

„Avem încredere că temele expuse în cadrul acestei conferințe sunt cele de care pacienții au nevoie pentru a face față cu succes provocărilor impuse zi de zi de această afecțiune și sperăm ca informația prezentată să le permită apropiaților lor și medicilor să îi sprijine în lupta cu boala. Grație eforturilor depuse de Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson și de Houston NPA, s-au înregistrat progrese importante în ceea ce privește accesul la tratament al persoanelor cu boala Parkinson în România. Mai sunt însă multe de făcut și este nevoie ca aceste aspecte să fie discutate împreună cu pacienții, reprezentanții Societății de Neurologie, reprezentanții autorităților locale din domeniul sanitar, într-un cadru care să încurajeze colaborarea și identificarea de soluții comune” a declarat Dan Răican, președintele Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson.

Programul științific al manifestării este coordonat de Prof. Univ. dr. Dafin Mureșanu, Președintele Societății de Neurologie din România, Președintele Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității din România și Șeful Departamentului de Neuroștiințe al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Alături de prof. univ. dr. Dafin Mureșanu vor lua cuvântul în plen lectori de elită, cu experiență în studiul și managementul bolii Parkinson. Este vorba de Prof. univ. dr. Lăcrămioara Perju-Dumbravă (Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj), Prof. dr. Daniel David (UMF Cluj-Napoca), Prof. dr. Angelo Bulboacă (Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca), Dr. Camelia Căpușan (medic primar neurologie, Cluj-Napoca), Șef lucrări dr. Jozsef Szasz (Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș), Șef lucrări dr. Dan Fărcaș (medic primar cardiologie, UMF Târgu-Mureș), Dr. Amalia Ene (medic primar neurologie, Spitalul Universitar de Urgență București), Asist. univ. dr. Ana-Maria Bumbea (medic primar recuperare medicală, UMF Craiova), Dr. Jan Ciurea (medic primar neurochirurgie, Spitalul Clinic Bagdasar-Arseni), Emilia Groza (președintele CAS Cluj) și Dr. Nicoleta Molnar (Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj).

Pacienții, rudele și prietenii lor beneficiază de acces gratuit la lucrările conferinței (exceptând simpozionul deschis exclusiv specialiștilor). Pentru specialiști, taxele de participare sunt de 100 lei pentru medici, psihologi și farmaciști, respectiv 60 de lei pentru rezidenți, asistenți medicali și de farmacie. Taxa acoperă accesul la lucrările conferinței, cina festivă, diploma de participare, creditele EMC/EFC, mapa evenimentului. Pentru detalii legate de program și de înscriere: daniela.popescu@houston.ro, 0756.030.316.