Aproximativ un milion de persoane suferă de insuficienţă cardiacă în România iar în fiecare an în jur de 25.000 de români sunt diagnosticaţi şi spitalizaţi din cauza acestei afecţiuni, a afirmat medicul Ovidiu Chioncel de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. C.C. Iliescu”, într-o conferinţă de presă organizată cu prilejul Zilelor Europene ale Insuficienţei Cardiace. „Una din trei persoane moare sau se reinternează în anul următor ultimei spitalizări. 7,4% dintre pacienţii cu IC mor în spital. 9 din 10 pacienţi nu ştiu că suferă de insuficienţă cardiacă”, a explicat cardiologul.
La rândul său, prof. dr. Dragoş Vinereanu, viitor preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie, a declarat că mortalitatea în spital din cauza insuficienţei cardiace este 8%. De asemenea, se înregistrează o mortalitate din această cauză de 20% în primul an. „Prognosticul este mai prost decât la majoritatea formelor de cancer, cu un tratament care cel puţin deocamdată este limitat şi cu resurse din partea societăţii imense pentru tratamentul acestor pacienţi şi pentru reintegrarea lor socială”, a susţinut Vinereanu.
Potrivit specialiştilor, insuficienţa cardiacă reprezintă principala cauză de deces cardiovascular în România, la egalitate cu infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral. Simptomele cele mai frecvente ale insuficienţei cardiace sunt oboseala, dispneea, tahicardia, tusea, edemele. IC este o afecţiune în care inima este incapabilă să pompeze sângele spre organ şi ţesuturi, astfel încât acestea primesc o cantitate mai mică de oxigen şi produse nutritive din sânge.
Fundaţia Română a Inimii în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie organizează cu ocazia Zilelor Europene ale Insuficienţei Cardiace (vineri şi sâmbătă) o serie de evenimente ce au scopul de a promova importanţa unui diagnostic precoce şi precis, precum şi necesitatea unui tratament optim. AGERPRES