Presedintele Societatii Romane de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica, profesor doctor Mihai Jianu, a declarat ca in Romania cazurile de scolioza la copii si tineri sunt extrem de frecvente, dar ca o mare problema este diagnosticarea tardiva a acestei diformitati.
Mihai Jianu a aratat ca si din acest motiv, in cadrul celui de-al V-lea congres al Societatii Romane de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica, care se desfasoara la Targu Mures in perioada 8-10 octombrie, este dezbatuta tema „Incidenta, diagnosticarea si tratamentul tumorilor osoase maligne la copil”.
„In cadrul acestui congres o atentie deosebita acordam diformitatilor de axa ale coloanei vertebrale, deformarile de scolioza, foarte frecvente la copil si adolescenti. La noi in tara sunt destul de frecvente, problema este insa ca e diagnosticata tardiv, la valori mari, cand orice tratament devine ineficace. Un tratament care necesita interventie chirurgicala, cand ar exista tratamente care ar putea sa duca la regrese. Avem un numar mare de copii, de adolescenti, adulti si batrani care au aceasta diformitate, una dintre cele mai mari statistici care sunt in Europa, tocmai din cauza lipsei de diagnostic precoce si de tratament eficace al acestei boli”, a accentuat prof. dr. Jianu.
Presedintele SROTP a aratat ca pentru scolioza exista trei mari posibilitati de tratament si ca una este kinetoterapia, pana la o angulatie de 20-30 de grade. „Apoi corsetarea care aduce beneficii destul de mari prin faptul ca scolioza nu mai progreseaza si in cazuri mai rare chiar o corecteaza, iar dupa 40-50 de grade se trece la tratamentul operator, care vizeaza implantarea unor piese metalice – suruburi, tije in coloana vertebrala si corectarea mecanica a afectiunii. Este o interventie grea, laborioasa, poate cea mai laborioasa din ortopedie, pentru ca dureaza in medie, dupa gravitate si posibilitati, intre 3-8 ore. In statistica noastra, de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” avem un numar foarte mare de cazuri operate, 600″, a aratat doctorul.
Mihai Jianu a subliniat ca exista o lista de asteptare de 300-400 de copii care urmeaza sa fie operati si ca, deocamdata, spitalul reuseste sa faca fata modest acestui flux, prin alocarea de catre stat Casei de Asigurari de Sanatate a unor sume care acopera doar 40 de seturi de implant pentru copii pe un singur an. „In alte tari din UE bugetul pentru sanatate este destul de mare. Mereu ni se spune ca este tara saraca, dar nu asta conteaza, ci cat la suta din buget dai. Una e sa dai 4% si alta e sa dai 10%, cum da Franta. Trebuie sa se stie ca medicina costa. La noi se cer fapte de eroism din partea medicilor in conditiile in care aparatura si logistica nu avem. Nu se poate face medicina cu masaje, cu lipitori sau cu lucruri de-astea. Ca dovada ca cazurile foarte grave de tumori osoase maligne se trateaza cu succes, chiar cu vindecari in unele tari”, a mai spus Jianu.
Presedintele Societatatii Romane de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica a spus ca si din acest punct de vedere e pacat pentru copii, care pierd aceasta oportunitate din cauza unor deficiente in sistemul de sanatate sa ajunga in faze inoperante sau care nu le confera nicio sansa de supravietuire. Mihai Jianu a subliniat ca daca nu s-ar fi renuntat la medicina scolara aceste deformatii ale coloanei vertebrale la copii ar fi putut fi depistate inca de la aparitie, printr-un examen medical sumar, fapt ce ar fi dus la tratarea scoliozei in faza precoce. Acesta a aratat ca in scoli nu ar trebui sa fie important doar faptul ca elevii au unghiile netaiate sau ca au paduchi, ci problemele care ii pot aduce in situatia de a nu deveni adulti sanatosi.