In a doua parte a anului, serviciile de dializa ar putea fi externalizate

pana_adrian.jpgDin a doua parte a anului este posibil sa devina operationala Hotararea de Guvern prin care mai multe centre de dializa vor putea fi externalizate, a spus dr. Adrian Pana, directorul Directiei de Strategie din Ministerul Sanatatii Publice.
El a subliniat ca externalizarea acestor servicii, care inseamna, de fapt, privatizarea lor, era necesara pentru a asigura pacientilor servicii medicale de calitate si o dotare corespunzatoare. Acesta a mai adaugat ca multe dintre centrele de dializa din unitatile sanitare publice nu au mai fost dotate, au probleme de infrastructura si nu fac fata numarului mare de pacienti.

Boala cronica de rinichi este o problema importanta de sanatate publica, deoarece afecteaza 10% din populatia generala si poate conduce in final la tratamentul de dializa. In Romania peste 7.000 de pacienti supravietuiesc ca urmare a tratamentului prin dializa, asigurata in 72 de centre. Cheltuielile necesare acestui tratament depasesc o suta de milioane de euro pe an. In prezent, majoritatea centrelor de dializa sunt supraaglomerate, in ultimii sapte ani nu au mai infiintate altele noi, desi numarul bolnavilor a continuat sa creasca anual cu 5-10%.

Potrivit dr. Adrian Pana, va exista o comisie nationala de expertiza a tuturor centrelor de dializa existente, care va face propunerea de externalizare pe baza unor criterii. In 2004 au fost externalizate opt centre pilot, in Bucuresti doua – la Spitalul “Sf. Ioan ” si Spitalul “Carol Davila”- Buzau, Targu Mures, Cluj, Alba Iulia, Iasi, Targu Jiu. In ce priveste plata, aceasta va fi facuta de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar operatorii privati care vor prelua aceste centre trebuie sa garanteze locul de munca angajatilor.