Imunoterapia în oncologie – multiple opțiuni de tratament” a fost tema principală a Dezbaterii profesionale: Management Modern în Oncologie, care a avut loc luni, 12 noiembrie 2018, la Hilton Garden Inn Bucharest Old Town. Întâlnirea face parte din programul cu același nume, dezvoltat de Oameni și Companii cu susținerea Roche.

La discuțiile moderate de dr. Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), au participat specialiști, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, CNAS și asociații de pacienți.

Principalele subiecte dezbătute de participanții la prima ediție a Dezbaterii Profesionale: Managementul Modern in Oncologie, au fost legate de terapia standard, imunoterapie și gradul de accesibilitate la tratamente, dar și de importanța prevenției și depistarea cazurilor în timp util.

Imunoterapia reprezintă cea mai nouă terapie pentru cancer, însă, din păcate, pacienții români au acces gratuit doar la unul dintre medicamentele imuno-oncologice. În prezent sunt 3 medicamente care au aprobare în Europa din 2016, ca terapie de linia a doua în cancerul pulmonar.

Cancerul de plămâni constituie o reală problemă de sănătate publică în România, susțin participanții. Conform datelor prezentate în cadrul dezbaterii, România se confruntă cu o rată a mortalității foarte ridicată și aproape de incidență, având în vedere statisticile prezente în țările dezvotate din Uniunea Europeană. Potrivit GLOBOCAN, în România se înregistrează anual 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, cu o mortalitate de peste 10.000 de decese anual.

Apariția anumitor medicamente a făcut posibilă ținerea sub control a bolii si, implicit, creșterea ratei de supraviețuire. Calitatea vieții este net superioară la pacienții care au fost tratați prin imunoterapie, efectele secundare fiind mult mai ușor de manageriat. Ele există, însă nu sunt la fel de puternice și persistente.

Potrivit statisticilor prezentate în cadrul discuțiilor, din 300 de pacienți tratați în ultimii 4 ani în țară prin imunoterapie doar 3 persoane au prezentat efecte adverse precum pneumonită reversibilă și 2 cazuri de colită.

Discuțiile s-au încheiat prin prezentarea asteptărilor pe care le generează noile metode de administrare a tratamentului și a costurilor presupuse, precum și prin încercarea de a identifica cele mai eficiente modalități de facilitare a accesului la noile tratamente.

Management Modern în Oncologie, parte din programul Management Medical Modern

Management Medical Modern (MMM) este o platformă de comunicare directă și dezbateri cu specialiștii și liderii din domeniul sănătății, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2007. Platforma conține mai multe programe, adresează o comunitate de peste 5.000 specialiști, executivi și manageri ai celor mai reprezentative organizații și instituții publice și private din domeniul sănătății și abordează subiecte de actualitate pentru sistemul medical.

Platforma MMM include și o componentă dedicată managementului modern în oncologie. Obiectivul acestui program este acela de a construi o comunitate care să dezbată, să facă schimb de informații și experiențe, să comunice pe tema inovațiilor în oncologie.