Tot mai multe date științifice sugerează că aritmiile sunt un factor de risc important în infecția COVID-19, cu implicații asupra supraviețuirii. Palpitațiile au fost raportate drept unul dintre cele mai frecvente simptome de debut, mai ales la pacienții care primesc terapie intensivă, caz în care incidența aritmiilor a fost de 44,4%. Cea mai frecventă aritmie la pacienții cu COVID-19 a fost tahicardia sinusală, însă fibrilația atrială, flutterul atrial, tahicardia ventriculară monomorfă și polimorfă au implicații patologice mai importante.

SARS-CoV-2 nu determină numai pneumonie, ci are implicații și asupra sistemului cardiovascular2. Pacienții cu factori de risc cardiovasculari, precum sexul masculin, vârsta avansată, diabetul, hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, precum și cei cu boală cardiovasculară sau cerebrovasculară preexistentă sunt predispuși la complicații ale COVID-19, cu creșterea morbidității și mortalității. Mai mult decât atât, o mare parte din pacienți pot dezvolta leziuni cardiace pe parcursul internării, cu creșterea mortalității intraspitalicești

Mai multe aritmii au fost raportate drept asocieri ale infecției cu SARS-CoV-2, inclusiv din cauza efectelor pro-aritmice ale medicamentelor utilizate pentru tratarea COVID-19 sau din cauza altor afecțiuni preexistente. Formele severe de COVID-19 se pot complica cu aritmii cardiace, în parte din cauza miocarditei asociate. S-a observat că, în cadrul infecției, se înregistrează niveluri crescute ale biomarkerilor de injurie miocardică, care, probabil, se asociază cu miocardita și ischemia miocardică din cadrul bolii.

 

Citiți articolul integral pe raportuldegarda.ro