Pe 11 martie, apărea ipoteza că antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS, categorie care include ibuprofenul), dar și alte medicamente, ar putea crește riscul de infecție cu SARS-CoV-2. Numeroase autorități s-au exprimat asupra siguranței utilizării ibuprofenului, printre care NHS, CDC, OMS (la doar câteva zile de la anunț). Mai mult, în următoarele luni au apărut date despre un posibil efect benefic al ibuprofenului asupra afectării pulmonare.

Pe măsură ce timpul a trecut, mai multe date s-au acumulat pentru a evidenția siguranța utilizării antiinflamatoarelor nesteroidiene și a ibuprofenului, iar organismele naționale și internaționale de reglementare și medicale, cum ar fi Agenția Națională a Medicamentului (ANMDMR) și Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) și respectiv Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), au declarat că ibuprofenul poate fi utilizat pentru ameliorarea simptomelor COVID-19, precum febra sau durerea.

„Majoritatea concluziilor din studiile prezentate până în momentul de față arată că nu este vorba de o influență negativă în cazul pacienților care au administrat ibuprofen” – afirmă Prof. Dumitru Lupuliasa.

 

Materialul integral pe www.raportuldegarda.ro