suciu_horatiu1.jpgO echipă condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, doctorul Horaţiu Suciu, asistat de dr. Bojan Biocina din Croaţia şi dr. Peter Branecky din Germania, a efectuat, joi, la Târgu Mureş, primul implant de reglare a debitului cardiac din România.

Potrivit doctorului Horaţiu Suciu, operaţia efectuată unui pacient în vârstă de 44 de ani din Suceava a constat în implantarea pe cord a unui dispozitiv intrapericardic de asistare a circulaţiei sangvine. Dispozitivul a fost introdus în interiorul ventriculului stâng, iar acesta absoarbe tot sângele din ventricul punând în repaus muşchiul inimii care nu face faţă acestei sarcini.

„Clinica noastră anunţa încă din decembrie că este pregătită pentru a face un pas înainte, şi asta am făcut astăzi, în tratamentul modern al insuficienţei cardiace. Există o mare nevoie în ţară de tratament al acestei afecţiuni, insuficienţa cardiacă care afectează o mare parte din populaţie şi este una dintre principalele cauze de morbiditate şi mortalitate, în România şi nu numai. Acest tratament modern vine ca o soluţie complementară faţă de transplantul cardiac, care este un tratament modern al insuficienţei cardiace dar există şi impedimente, cum ar fi lipsa donorilor, valabil în toate ţările din Europa, precum şi o categorie de pacienţi care nu încadrează în această indicaţie de transplant cardiac. Este un procedeu complementar, vine în ajutorul acestor pacienţi, fie de a aştepta în siguranţă transplantarea cordului, care nu poate fi prevăzut întotdeauna şi poate să fie şi o alternativă la transplant pentru o anumită categorie de pacienţi”, a spus dr. Suciu.

Acesta a arătat că există pacienţi care stau de 6-7 ani pe un astfel de dispozitiv şi că, începând de joi, România se aliniază unor standarde internaţionale în tratamentul modern al insuficienţei cardiace.

„Este un eveniment în premieră. Operaţia a început la 9,30 (s-a încheiat după ora 14,30, n.r.) pe un pacient de 44 de ani din Suceava, care era pe lista de transplant de un an şi jumătate şi care pe parcursul acestei aşteptări a suferit o agravare a stării generale şi s-a dovedit că singura soluţie era implantarea acestui dispozitiv să ajute activitatea cardiacă. Această primă implantare trebuie urmată de un program de tratament al insuficienţei cardiace. Din informaţiile pe care le am şi din demersurile pe care le-am făcut, atât la nivelul Ministerul Sănătăţii, domnul ministru Bănicioiu, cât şi preşedintele CNAS, am fost asigurat că vom fi sprijiniţi, clinicile care derulează program de transplant cardiac”, a evidenţiat dr. Suciu. Potrivit doctorului, operaţia a decurs foarte bine, echipa care a efectuat intervenţia fiind mulţumită de evoluţia pacientului.

Dispozitivul implantat joi, la IBCvT Târgu Mureş, costă 90.000 de euro, iar în România ar fi nevoie de implantarea a cel puţin 10-20 anual, pentru salvarea persoanelor care suferă de insuficienţă cardiacă şi care nu au posibilitatea să beneficieze de un transplant de cord. „Sunt foarte bucuros că am putut participa la această intervenţie şi că am putut împărtăşi din experienţa pe care am dobândit-o în Croaţia. Acest procedeu este deosebit de important din două motive. În primul rând deoarece prin acest procedeu se salvează vieţile acelor persoane care nu ajung să obţină un transplant şi, aşa cum am aflat, acum din acest punct de vedere în România există o problemă. Noi în Croaţia avem o rată de transplant de 10-11 la 1 milion de locuitori şi este una dintre cele mai ridicate din lume, mai mult decât atât, anual implantăm aproximativ şapte astfel de dispozitive la un milion de locuitori. La nivel global acest procedeu reprezintă un standard de îngrijire şi este o reală alternativă la transplant. Rezultatele clinice după implantarea acestui dispozitiv sunt similare cu cele de după realizarea unui transplant. Este evident că niciodată nu vor exista suficiente inimi pentru a acoperi nevoia de transplant. Eu felicit România pentru că a intrat în clubul ţărilor care realizează astfel de intervenţii şi cred că acest program se va dezvolta şi că va acoperi nevoile pacienţilor care suferă de insuficienţă cardiacă”, a declarat, în conferinţa de presă, dr. Bojan Biocina.

În România figurează în evidenţe circa 100 de pacienţi cu probleme cardiace grave, însă se crede că numărul real al acestora este mult mai mare.
În Germania procedura a fost introdusă din anii 2007-2008, iar în Croaţia a fost introdusă în 2008. AGERPRES