spit focsani.jpgCaderile masive de zapada, viscolul si gerul cumplit au ingenunchiat pana acum cateva zile judetul Vrancea. Iarna lui 2012 s-a dovedit a fi de departe cea mai cumplita din ultimii 50 de ani. Drumuri impracticabile, case ingropate in nameti, zile intregi de stat in bezna, frica si neputinta luptei impotriva furiei naturiicu asta s-au confruntat vrancenii iarna aceasta.

Pe fondul acestui peisaj sinistru, furia alba a facut ca Spitalul Judetean de Urgenta „Sf. Pantelimon” din Focsani sa tina loc de casa si masa multora. Gravide transportate cu elicopterul de frica nasterilor premature, persoane dializate, oameni veniti pentru diferite afectiuni care desi nu mai necesitau spitalizare nu puteau fi externati pentru ca nu aveau posibilitatea sa ajunga la domicili,.. si chiar angajati nevoiti sa ramana cateva zile la serviciu din pricina nametilor.

Pe langa aceasta supraaglomerare cu care s-a confruntat, conducerea spitalului a intampinat o problema neasteptata, care punea in pericol siguranta pacientilor. Acoperisul de la blocul alimentar al Spitalului Judetean Sf. Pantelimon Focsani a cedat intr-o noapte sub presiunea zapezii si s-a prabusit. Din fericire nu au fost victime. Conducerea unitatii a estimat pagubele ca fiind de aproximativ 100.000 lei si, neavand suma respectiva, a cerut sprijin financiar pentru reparatii Ministerului Sanatatii si Comitetului pentru Situatii de Urgenta Vrancea. Acest ajutor catre spital s-a aprobat cu unanimitate de voturi, intr-o sedinta convocata de urgenta.

„Între 13 si 14 februarie, acoperisul de la blocul alimentar, din cauza caderilor masive de zapada, a cedat. Riscul este major. Daca se încalzeste, se topeste zapada, apa se infiltreaza în blocul alimentar se prabuseste cu totul si nu mai putem asigura hrana bolnavilor din spital”, a declarat Vorel Pîsu, seful serv. administrativ al Spitalului Judetean. Tot din cauza zapezii a cedat si acoperisul unei magazii a spitalului. Înaltimea stratului de omat a fost peste 2 metri pe acoperis. Dupa ce vremea s-a stabilizat, muncitorii spitalului, ajutati de catre ISU Vrancea au reusit sa inlature zapada de pe acoperisul cladirii.