Una dintre temele principale ale Congresului de Endocrinologie care se va desfăşura între 4 şi 7 septembrie la Cluj-Napoca se referă la hormonul de creştere la adulţi, a declarat prof. dr. Constantin Dumitrache, de la Institutul de Endocrinologie „C.I.Parhon”.
„Toată lumea este obişnuită cu necesitatea şi utilitatea terapiei cu hormoni de creştere în deficitul de hormoni de creştere la copil. Ultimele studii ne-au arătat că tratamentul cu hormoni de creştere aduce beneficii metabolice, organice şi cerebrale pentru omul în vârstă. Această terapie este individualizată, nu poate fi folosită la oricine, folosirea ei fără indicaţie poate duce la efecte negative severe”, a subliniat specialistul.
La lucrările congresului se va discuta despre rezultatele obţinute cu această terapie şi se vor reevalua protocoalele de utilizare a acestei terapii, a spus prof. dr. Constantin Dumitrache. În cadrul celei de-a opta reuniuni ştiinţifice a Asociaţiei Române de Endocrinologie Clinică de la Cluj-Napoca vor mai fi abordate teme precum genotipul în patologia endocrină, vârsta şi sistemul endocrin şi va reluată o temă care rămâne permanent în actualitate – patologia metabolismului sistemului osos, a punctat medicul. „Cu cât va creşte media de vârstă, cu atât va creşte şi procentajul celor cu osteoporoză, indiferent de sex. Incidenţa acestei afecţiuni este de aproximativ 30% la femeile post menopauză iar la trei femei avem un bărbat cu osteoporoză”, a spus specialistul.
La congres vor participa endocrinologi din toată ţara, din centre universitare, dar şi invitaţi din afară. „La ultimele două congrese am avut şi un seminar de endocrinologie clinică şi moleculară, realizat cu endocrinologii din Franţa iar anul acesta seminarul va continua cu colegi din Germania. Vrem să transformăm într-o tradiţie acest seminar”, a afirmat dr. Constantin Dumitrache. El a adăugat că cele mai valoroase lucrări vor fi premiate, ca în fiecare an. AGERPRES