Hormonii explică prevalența mai mare la femei a bolii Alzheimer

Femeile au mai multe modificări legate de boala Alzheimer în creier decât bărbații, iar acest lucru poate fi legat de perturbările hormonale apărute la menopauză, sunt de părere cercetătorii americani, care cred că hormonii explică prevalența mai mare a bolii la femei.

Un studiu derulat în SUA a cuprins 85 de femei și 36 de bărbați, vârsta medie a acestora fiind de 52 de ani, fără probleme de memorie sau de gândire. Participanților li s-au făcut scanări cerebrale pentru a determina nivelurile de Alzheimer asociate plăcilor de beta-amiloid, volumele de materie cenușie și albă și viteza cu care creierul a metabolizat glucoza, o indicație a activității creierului.

„Aproximativ două treimi dintre persoanele care trăiesc cu Alzheimer sunt femei, iar gândirea generală a fost că femeile au tendința să trăiască mai mult timp. Descoperirile noastre sugerează că factorii hormonali pot prezice cine va avea schimbări în creier, iar rezultatele studiului arată în investigațiile imagistice schimbări ale creierului, care sugerează că menopauza poate fi cel mai bun predictor al modificărilor cerebrale legate de Alzheimer la femei”, a declarat Lisa Mosconi de la Weill Cornell Medicine din New York, autoarea studiului.

 

 

Materialul integral pe www.360medical.ro