Asociația Română de Hemofilie și Centrul Medical Cristian Șerban din Buziaș reeditează un eveniment ce marchează deja de multă vreme fiecare primăvara – Hemofilia Cros, de Ziua Internațională a Hemofiliei, sub sloganul “Astăzi alergi în locul meu, mâine alergăm împreună”.
Evenimentul, la care an de an participă tot mai mulți alergători, este o modalitate de conștientizare a importanței profilaxiei și a tratamentului pentru fiecare bolnav cu hemofilie din România. Hemofilia Cros se desfășoară marți, 17 aprilie, începând cu ora 11.00, în Parcul Central din Buziaș.
Evenimentul marchează și Ziua Mondială a Hemofiliei, care se celebrează în fiecare an, începând din anul 1989 în data de 17 aprilie. Este o modalitate de conștientizare a existenței unei comunități vulnerabile de persoane, prezentând hemofilie sau boli înrudite, afecțiuni înnăscute, incurabile, dar perfect tratabile, cu condiția accesului nerestricționat la tratament.
În fiecare an Ziua Mondială a Hemofiliei apelează la solidaritate cu cei aflați în suferință, chemând la ștergerea diferențelor și discriminărilor („Close the gap”) și la asigurarea unui tratament adecvat tuturor celor afectați („Treatment for all-vision of all” – tema anului 2016). Anul acesta, subliniindu-se importanța cooperării pentru reușita acestui demers pretențios, a fost stabilit ca motto apelul:”Sharing knowledge makes us stronger”.
Organizatorii Crosului Hemofilia din Buziaș promovează sportul în aer liber, care de multe ori, pentru adulții afectați de hemofilie este imposibil din cauza articulațiilor deteriorate, însă păstrează speranța pentru generația tânără, care are oportunități și speranța unei vieți normale atâta timp cât accesul la tratament este garantat.
Acțiunea din 17 aprilie va fi susținută prin participarea unor copii, tineri și adulți, sănătoși sau suferinzi de alte boli, din Buziaș, Timișoara sau din alte localități, cărora li se alătură Romana Furtună, consilier în Ministerul Sănătății, Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, marii sportivi ai României Simona Amânar-Tabară și Miodrag Belodedici, dar și prof. dr. Jenel Pătrașcu, de la Spitalul Județean Timișoara.