Medicul epidemiolog al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, Sergiu Sîngeorzan, şi managerul unităţii medicale, Konrad Judit, sunt primele două persoane din judeţul Harghita care au fost vaccinate împotriva COVID-19.
Campania de vaccinare din Harghita a început, luni dimineaţa, în centrul amenajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, acolo unde primul vaccinat a fost medicul epidemiolog al unităţii, Sergiu Sîngeorzan, care este şi coordonatorul centrului.
Sergiu Sîngerozan a vorbit despre un moment istoric şi a punctat faptul că acţiunea se află în mâinile fiecăruia dintre noi.
„Este un eveniment istoric, aş spune, atât pentru spital, cât şi pentru judeţ. Ne bucurăm că suntem aici, cu cea mai mare încredere ne-am făcut acest vaccin, pentru că este o armă indispensabilă în combaterea acestei pandemii şi iată, de data aceasta, acţiunea este în mâinile noastre, noi suntem cei care hotărâm ce se întâmplă mai departe, mai mult decât am făcut până acum, cu măsurile de distanţare. Bineînţeles că aceste măsuri de distanţare şi utilizarea echipamentului de protecţie vor continua până când o mare parte din populaţie se va vaccina, pentru că numai atunci vom ajunge să avem imunitate suficientă de cohortă, cum s-ar spune, sau de comunitate, astfel încât să putem sta liniştiţi şi să ne întoarcem la vieţile pe care le aveam înainte”, a declarat Sergiu Sîngeorzan.
Acesta a adăugat că se simte mândru că este prima persoană vaccinată şi a subliniat că personalul medical este un exemplu pentru comunitate.
La rândul său, managerul spitalului, Konrad Judit, a declarat că orice medic sau personal medical care se vaccinează transmite un mesaj de încredere către populaţie.
„Eu m-am înscris din prima şi am fost a doua persoană (vaccinată – n.r.) şi asta contează foarte mult pentru mine şi sper că contează şi pentru colegii mei, dar şi pentru populaţie”, a spus dr. Konrad.
La eveniment a participat şi directoarea Direcţiei de Sănătate Publică, Tar Gyongyi, care se va vaccina în cursul serii, ea menţionând că este un eveniment pozitiv şi îmbucurător, iar anul a început cu bine.
„Am reuşit să aducem vaccinul astă-noapte, de la depozitul central, cu un efort destul de mare, pentru că ştiţi că trebuie condiţii speciale de transport. S-a reuşit la timp, am început procesul de vaccinare şi am trecut de la faza de protecţie, în care ne-am petrecut tot anul trecut practic în fază de prevenţie. E foarte important, prevenţia este cea mai valoroasă armă a medicinei, cea mai puţin costisitoare şi din punct de vedere al vieţilor umane şi din punct de vedere material şi cea mai bună pentru că ne dă şansa să intervenim în faza în care încă nu ne-am îmbolnăvit. Deci, aşteptăm ca populaţia să reacţioneze cu încredere, să vadă exemplele pozitive, cei mai valoroşi oameni din sistemul nostru sanitar, medicii, care se vaccinează şi la fel şi colegii lucrători din instituţii sanitare. Deci, am pornit cu dreptul, aşa să continuăm”, a declarat şefa DSP Harghita.
În cursul zilei de luni a primit vaccinul anti-COVID-19 şi o asistentă de la secţia de Boli Infecţioase a SJU Miercurea Ciuc, care din martie se află în prima linie în lupta cu pandemia.
Lenuţa Agache a declarat, pentru AGERPRES, că s-a informat corespunzător şi nu a avut nicio ezitare să se vaccineze, sperând că în acest fel vom reveni la viaţa de dinainte de pandemie.
„Eu am încredere în acest vaccin şi consider că ne va fi de mare ajutor, fiindcă se reduce şi numărul de cazuri grave şi poate încet-încet vom reveni la o viaţă normală sau la viaţa de dinainte”, a declarat Lenuţa Agache.
Numărul angajaţilor SJU Miercurea Ciuc care s-au înregistrat până acum pentru a se vaccina este destul de redus, de circa 240, din aproximativ 1.300.
Sergiu Sângerozan spune că aproximativ 70% dintre cei care s-au înscris sunt medici, inclusiv dintre cei care au făcut boala, reticenţa venind, cu precădere, din partea asistenţilor.
În context, şefa DSP Harghita a punctat că este o responsabilitate din partea medicilor, atât pentru persoana proprie, cât şi pentru pacienţii lor şi consideră că asistenţii aşteaptă exemplul acestora, pentru a se vaccina.
Aceasta a mai adăugat că, în Harghita s-au adus 315 flacoane, ceea ce înseamnă 675 de doze, în prezent fiind active cinci centre de vaccinare în spitalele din judeţ.
Dr. Tar şi-a exprimat speranţa ca rata de infectare din Harghita, cea mai mică din ţară, nu va fi un factor demotivant pentru populaţie în privinţa interesului de vaccinare.
„Tocmai de asta fac apel, că noi avem multă populaţie receptivă, ei nu sunt protejaţi încă pe cale naturală, deci e momentul să se vaccineze. Dar şi cei care au trecut prin boală pot fi vaccinaţi, pentru că la momentul actual încă nu ştim exact cum se va întâmpla cu imunitatea naturală. Se pare că există posibilitatea reinfecţiei, deci toţi să ne protejăm, cei au trecut de a 14-a zi a bolii, practic care au ieşit din carantină, se pot vaccina”, a mai spus şefa DSP Harghita.
La eveniment a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a declarat, pentru AGERPRES, că instituţia pe care o conduce va depune toate eforturile pentru a susţine vaccinarea populaţiei.
Acesta a precizat că s-a înfiinţat un grup de lucru în cadrul CJ Harghita şi se lucrează la alocarea de resurse pentru a ajuta primăriile, în ceea ce priveşte asigurarea de logistică, dar şi informarea populaţiei.
Borboly a arătat că în demersul de conştientizare a populaţiei va fi implicată atât societatea civilă, cât şi cultele din judeţ. AGERPRES