Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc dispune de un osteodensitometru performat, primul aflat în dotarea spitalelor din judeţ, acesta fiind achiziţionat din fonduri de la bugetul de stat şi din bugetul judeţului Harghita.

Managerul SJU Miercurea Ciuc, dr. Konrad Judit, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că acest nou serviciu de diagnosticare este oferit în judeţ doar de spitalul pe care-l conduce, aparatul fiind pus în funcţiune în cabinetul de Endocrinologie al unităţii sanitare.

„Acest aparat poate fi folosit pentru depistarea precoce a osteoporozei şi fac apel la toţi cei care se află în grupele de risc să se folosească de această posibilitate de diagnosticare. Este un aparat multidisciplinar, pentru că pot trimite pacienţii la diagnosticare medicii endocrinologi, internişti, reumatologi, ortopezi”, a arătat dr. Konrad.

La rândul său, dr. Eros Maria, medic primar balneo-fizioterapeut, a punctat faptul că este vorba de un eveniment foarte aşteptat şi binevenit, aparatul urmând să fie folosit atât pentru stabilirea diagnosticului de osteoporoză, cât şi pentru prevenirea complicaţiilor anumitor boli.

„Trăim perioada medicinei bazate pe dovezi, deci avem nevoie de documentarea anumitor boli prin metode obiective şi tratamentul acestor boli depinde de diagnosticul precis. Rolul aparatului ar fi nu numai în stabilirea diagnosticului de osteoporoză deja instalată, ci în secolul XXI este obligaţia noastră de a practica o medicină preventivă. Deci, nu numai în cazul bolilor osteoarticulare, dar în general medicina preventivă este mult mai ieftină şi mult mai eficientă şi, prevenind
complicaţiile anumitor boli, calitatea vieţii pacienţilor poate fi menţinută”, a spus dr. Eros Maria.

La rândul său, dr. Ruff Rudolf, medic specialist endocrinolog, a punctat faptul că osteoporoza are un impact major asupra sănătăţii individului, întrucât reduce semnificativ calitatea vieţii pacientului, iar diagnosticarea precoce este extrem de importantă.

„Acest aparat se utilizează, ca scop principal, în diagnosticarea osteoporozei, care are un impact major asupra sănătăţii individului, pentru că reduce în mod semnificativ calitatea vieţii pacientului, prin impactul său sau prin complicaţiile sale, complicaţia majoră a osteoporozei reprezentând-o fracturile.(…) Importanţa acestei metode de diagnostic este că poate pune diagnosticul de osteoporoză în stadii precoce, sigur, la grupuri ţintă şi bine identificate de către medici. .(…) Merită
subliniat că această investigaţie este una foarte ieftină, durata investigaţiei este de câteva minute şi dacă privim per ansamblu, din punct de vedere sanitar este prin excelenţă o investigaţie cost-eficientă, pentru că, punând în balanţă costul acesteia cu costurile tratamentului osteoporozei, respectiv a complicaţiilor sale, balanţa înclină net în favoarea efectuării acestei investigaţii”, a arătat dr. Ruff.

Potrivit reprezentanţilor SJU Miercurea Ciuc, un astfel de aparat nu există în spitalele judeţene din România, ci doar în clinicile universitare şi în cabinetele private, iar serviciul oferit de unitatea sanitară vine în beneficiul pacienţilor din judeţ.

La conferinţa de presă au participat şi parlamentarii UDMR din zonă, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, acesta vorbind despre importanţa investiţiilor care au avut loc în ultimii ani în SJU Miercurea Ciuc.

Osteodensitometrul aflat în dotarea SJU Miercurea Ciuc a costat aproape 200.000 lei, 10% din sumă fiind asigurată de Consiliul Judeţean Harghita, iar restul de la bugetul de stat. AGERPRES