Secţiile de Boli Infecţioase şi Pneumologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, în care sunt trataţi pacienţi COVID-19, nu au autorizaţie de securitate la incendiu, întrucât clădirea în care funcţionează se află în proprietatea Bisericii Romano-Catolice şi nu se pot efectua lucrări de investiţii care să permită obţinerea acesteia.

Celelalte clădiri ale spitalului, inclusiv secţiile ATI COVID-19 sau non-COVID-19 dispun de autorizaţii sau avize de securitate la incendiu.

Într-un răspuns la o solicitare AGERPRES, Instituţia Prefectului Judeţului Harghita precizează că „Secţia Boli Infecţioase şi Secţia Pneumologie nu au autorizaţie sau aviz de securitate la incendiu, nefiind în proprietatea spitalului, şi nu se pot efectua investiţii pentru obţinerea acestora”.

La rândul său, referentul de presă al SJU Miercurea Ciuc, Kiss Edit, a explicat, pentru AGERPRES, că „atât elaborarea documentaţiei cât şi realizarea lucrărilor, respectiv a sistemului de detecţie în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, constituie investiţii, iar efectuare acestor investiţii nu este posibilă, având în vedere că clădirea este în proprietatea Bisericii Romano-Catolice”.

Autorităţile judeţene încearcă de mai mult timp să găsească o soluţie pentru mutarea secţiilor de Boli Infecţioase şi Pneumologie din clădirea care a fost retrocedată de mai mult timp Bisericii Romano-Catolice.

În urmă cu doi ani, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, preciza că se doreşte construirea unui corp de clădire, în spatele SJU, unde să fie mutate cele două secţii, autorităţile harghitene precizând atunci că vor depune solicitări de finanţare atât la Compania Naţională de Investiţii, cât şi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

De altfel, construirea unui nou corp de clădire pentru secţiile de Boli Infecţioase şi de Pneumologie face parte din strategia de dezvoltare a SJU pentru următorii ani.

În legătură cu celelalte corpuri de clădire în care funcţionează secţii ale SJU Miercurea Ciuc, Instituţia Prefectului şi SJU au informat că toate deţin fie autorizaţie, fie aviz de securitate la incendiu.

„Pentru clădirile spitalului care funcţionează pe baza avizelor de securitate la incendiu, suntem în faza premergătoare depunerii documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu sunt o prioritate pentru conducerea spitalului, în ultimii ani s-au obţinut avize şi autorizaţii pentru mai multe imobile”, a precizat Kiss Edit.

Referitor la celelalte spitale din judeţ, Instituţia Prefectului a precizat că doar cel din Topliţa nu deţine autorizaţie de securitate la incendiu, dar acesta are un aviz de securitate şi se fac demersuri pentru efectuarea lucrărilor care să permită obţinerea autorizaţiei.

„La nivelul tuturor spitalelor din judeţ, Inspecţia de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Oltul’ Harghita a efectuat controale pentru verificarea respectării prevederilor legale în domeniul PSI şi acţiuni de îndrumare. În prezent se desfăşoară acţiuni de verificare a respectării prevederilor în domeniul PSI, activitate în care sunt angrenate echipe mixte formate din specialişti din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Direcţiei de Sănătate Publică”, a punctat Instituţia Prefectului.

De asemenea, toate spitalele din judeţul Harghita deţin autorizaţii sanitare de funcţionare, fiind emise şi avize sanitare de funcţionare pentru toate reamenajările efectuate pentru gestionarea COVID-19, se mai precizează în răspunsul transmis AGERPRES.