Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc va avea, sâmbătă, linie dublă de gardă, pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie de îngrijiri medicale, în contextul în care are loc pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, iar în zonă este aşteptat un număr mare de persoane.

Într-un comunicat transmis presei, medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe al SJU Miercurea Ciuc, Kacsó Jolán, îi sfătuieşte pe pelerini să-şi aducă cu ei apă, dar şi puţină mâncare, pentru a preveni scăderea glicemiei, în timpul mersului pe jos.

De asemenea, se recomandă ca cei care merg la pelerinaj să poarte bocanci de tură sau încălţăminte confortabilă, „pantofii cu toc sau sandalele nu sunt sigure pentru această ocazie şi, după experienţa medicilor de urgenţă, la pelerinajele anterioare au provocat accidente”.

Totodată, bolnavilor cronici li se recomandă să îşi ia medicamentele dimineaţă, dacă se află sub medicaţie, şi să le aducă cu ei.

„Specialiştii spun că la astfel de evenimente de mare anvergură este de folos ca bolnavii cronici să ţină în portofel o notă cu denumirea bolii de care suferă, pentru ca în cazul unei urgenţe, de exemplu pierderea cunoştinţei, personalul medical de la faţa locului să aibă această informaţie”, se precizează în comunicat.

La locul slujbei de Rusalii, pelerinii sunt sfătuiţi să verifice unde sunt amplasate punctele de prim-ajutor.

În acest an, specialiştii în sănătate cer accentuat şi respectarea regulilor epidemiologice, în locul slujbei de Rusalii fiind obligatorie distanţarea şi purtarea măştii de protecţie.

Aproximativ 40.000 de persoane sunt aşteptate să participe, în data de 22 mai, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc.

Pelerinii pot veni la eveniment pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale, nefiind permis accesul acestora cu curse de autobuz speciale.

Organizatorii pun la dispoziţie rute de acces diferite pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care vin, iar în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi muntele Şumuleul Mic, unde se va oficia slujba religioasă, participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.

Anul trecut, pelerinajul obişnuit de pe muntele Şumuleu, care reunea în fiecare an peste 100.000 de oameni din întreaga lume, nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19, Ordinul Franciscanilor, organizator al evenimentului, rugându-i pe pelerini să participe la procesiune doar cu sufletul.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană. AGERPRES

 

Sursa foto: www.spitalmciuc.ro