Directorul regional al Biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge, a declarat miercuri că programul comun al Uniunii Europene în ceea ce priveşte vaccinurile anti-COVID reprezintă „un lucru foarte bun” în contextul actual.

„Cred că programul comun al UE în ceea ce priveşte vaccinurile este un lucru foarte bun în contextul actual. Desigur, nu putem compara ţări cum sunt Marea Britanie şi Israel cu un bloc de 27 de ţări şi fără acest mecanism comun de achiziţie lucrurile ar fi stat altfel. Declaraţia mea a fost de a accelera ritmul de vaccinare la nivel pan-european. (…) Trebuie să avem grijă şi de zona Balcanilor şi de zona de Est. Aşa încât, sunt câteva lucruri care pot fi făcute. Unul dintre ele ar fi să ne asigurăm că nu există la nivel naţional stocuri întregi de vaccin şi că vaccinul ajunge la beneficiari, că pur şi simplu este injectat în braţul celor care au nevoie de el”, a spus Kluge, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, sunt ţări în care acceptarea vaccinului este de aproximativ 40%, faţă de zona Scandinavă, unde este de aproape 90%.

„În al doilea rând, trebuie să abordăm ezitarea faţă de vaccin. Dacă ne uităm la nivel pan-european, vedem că sunt ţări unde acceptarea vaccinului este undeva la 40%, dar sunt şi ţări cu acceptare foarte mare, până la 90% în zona Scandinavă, de pildă. În al treilea rând trebuie să facem o cartografiere atentă să vedem unde putem creşte capacitatea de producţie. Iar în această privinţă OMS şi Comisia Europeană lucrează împreună”, a mai afirmat oficialul OMS.

Potrivit acestuia, un alt aspect este că ţările nu trebuie să ţină stocuri de vaccin, ci să îl împartă, să îl distribuie sau să îl revândă, astfel încât toate cadrele medicale să aibă acces şi să fie vaccinate.

„Şi nu ar trebui să avem situaţii în care în unele ţări se vaccinează persoanele tinere şi sănătoase, iar în alte ţări personalul medical – medici şi asistenţi – nu au vaccin”, a spus directorul regional OMS. AGERPRES