paturi spital.jpgGuvernul a decis, miercuri, să micşoreze cu peste 5.000 numărul de paturi de spital finanţate de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate în anul 2011 faţă de anul trecut, a anunţat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. Prin Programul naţional de paturi pentru perioada 2011 – 2013, adoptat de Executiv, numărul de paturi finanţate de CNAS în anul 2011 va fi de 129.524, iar în anul 2010 erau 134.760 de paturi finanţate de Casă.

Potrivit ministrului, ponderea de paturi finanţate de stat va fi de 6,02 la mia de locuitori, Guvernul intenţionând să ajungă la media europeană de 5,61 de paturi la 1.000 de locuitori. În anul 2012, numărul maxim de paturi finanţate de stat propus este de 125.639, iar în 2013 de 123.127.

Până pe 15 martie 2011 va fi finalizat un ordin al ministrului Sănătăţii, care va defalca şi va stabili pe fiecare judeţ numărul de paturi ce va putea fi finanţat, urmând ca anul acesta numărul total de paturi, detaliat pe judeţe, să se aplice începând cu data de 1 aprilie 2011. Detalierea pe judeţe a numărului de paturi aprobat pentru contractare cu casele de asigurări de sănătate, atât pentru segmentul spitalelor publice, cât şi private se va face, apoi, anual, până la data de 30 septembrie, prin ordin de ministru, a menţionat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

„Este vorba de spitale care au paturi atât în reţeaua administraţiei publice locale, cât şi în reţeaua Ministerului Sănătăţii, a Ministerului Transporturilor, al Apărării, a Ministerului Muncii, a Ministerului Justiţiei”, a precizat Attila Cseke. Ministrul a menţionat că Planul naţional de paturi „introduce necesitatea de a avea predictibilitate în sistem şi de a şti ce se poate şi cât se poate dezvolta pe fiecare judeţ, ca număr de paturi”.

Totodată, actul normativ introduce şi un concept de concurenţă între judeţe. „Dacă într-un anumit judeţ este un număr mai mare de paturi sau pot exista în continuare înfiinţări de unităţi sanitare publice sau private, dacă numărul de paturi existent la aceste spitale este mai mare decât numărul pe care îl poate finanţa Casa în acel judeţ, va interveni o anumită concurenţă la contractare”, a explicat Attila Cseke. AGERPRES