Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătăţii, o hotărâre care prevede suplimentarea cu câte o mie de posturi a direcţiilor de sănătate publică şi a serviciilor de ambulanţă.

„Conform actului normativ, pe o perioadă determinată de 6 luni, numărul maxim de posturi din cadrul direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de ambulanţă se suplimentează cu 2.000 posturi. Este vorba despre un număr de: 1.000 de posturi pentru direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti; 1.000 de posturi pentru serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii transmis luni.

Potrivit sursei citate, măsura este necesară având în vedere prevenirea răspândirii coronavirusului pe teritoriul României, precum şi declararea pandemiei de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii la data de 10 martie.

„Evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare indică o creştere a numărului activităţilor de supraveghere activă, depistare timpurie, izolare şi tratare a cazurilor COVID 19 pozitive, de urmărire a contactelor şi prevenire a răspândirii continue a infecţiei care impune nevoia de suplimentare a personalului implicat în aceste activităţi. În situaţia actuală, echipajele operative ale serviciilor de ambulanţă sunt implicate atât în transportul pacienţilor confirmaţi cu COVID-19, cât şi în recoltarea probelor de la persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu. De asemenea, personalul direcţiilor de sănătate publică asigură triajul epidemiologic din punctele de trecere a frontierei, monitorizează persoanele aflate în auto-izolare la domiciliu, monitorizează persoanele aflate în carantină, recoltează probe în teren de la persoanele care corespund definiţiei de caz pentru testare COVID-19”, afirmă MS.

În prezent, numărul de posturi alocat şi repartizat integral prin ordin de ministru pentru direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti este de 3.862, iar pentru serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de ambulanţă Bucureşti-Ilfov este de 11.733 posturi. AGERPRES