Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, înfiinţarea Spitalului „George Emil Palade”, unitate sanitară cu paturi în subordinea Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, finanţarea spitalului urmând a se asigura din fonduri proprii.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, obiectivul înfiinţării Spitalului „George Emil Palade” este acela de a completa la un nivel înalt oferta de servicii medicale oferite de spitalele publice din judeţul Mureş.

„Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş va pune la dispoziţie infrastructura şi spaţiile necesare desfăşurării activităţii spitalului pe bază de contract de comodat prin protocol de predare-preluare, încheiat între părţi. Finanţarea Spitalului „George Emil Palade” se va asigura integral din fonduri proprii şi va funcţiona pe baza principiului autonomiei financiare”, se arată în comunicat.

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, susţine că prin aprobarea de către Guvern a înfiinţării spitalului UMFST se acceptă la nivel naţional un nou model de asistenţă medicală legat direct de mediul universitar.

„Prin Hotărârea de Guvern se aprobă nu doar înfiinţarea unui nou spital, decizie de o importanţă majoră pentru judeţul Mureş, dar se acceptă la nivel naţional un nou model de asistenţă medicală legat direct de mediul universitar, capabil să aducă excelenţa şi performanţa medicală mai aproape de pacienţi prin resursa umană înalt calificată şi prin accesul la tehnologie pe care universităţile îl au”, a anunţat Leonard Azamfirei pe Facebook.

Potrivit rectorului UMFST Târgu Mureş, demersul a fost susţinut de la început de Ministerul Educaţiei, prin ministrul Sorin-Mihai Cîmpeanu „care a înţeles imediat, în ciuda noutăţii abordării, beneficiul pentru învăţământul medical românesc, motiv pentru care a şi iniţiat Hotărârea de Guvern de înfiinţare a Spitalului”.

„Proiectul, blocat artificial mult timp de funcţionari ai Ministerului Sănătăţii, a avut finalitatea dorită prin avizarea imediată a actului juridic odată cu preluarea poziţiei de ministru de către prof. dr. Alexandru Rafila. În prezent, conducerea Universităţii este preocupată de identificarea tuturor resursele financiare şi umane necesare pentru ca acest spital universitar să fie dat în funcţiune în cel mai scurt timp”, a arătat Azamfirei. AGERPRES