Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că a fost aprobată demararea programului de investiţii în infrastructura medicală, în valoare de 13,25 miliarde de lei.

„O altă hotărâre de Guvern de astăzi declanşează programul de investiţii în infrastructura medicală, în valoare de 13,25 miliarde de lei. Un program, vă readuc aminte, aprobat tot în şedinţă de Guvern la sfârşitul lunii martie. Astăzi însă, prin noua hotărâre de Guvern, au fost stabilite modalităţile de lansare a ghidurilor de finanţare şi de depunere a cererilor, derularea proceselor de evaluare, selecţia proiectelor, implementarea şi monitorizarea acestor proiecte. Sunt detalii tehnice şi proceduri care vin în întâmpinarea comunităţilor locale, a unităţilor sanitare publice şi parteneriatelor între autorităţile şi instituţiile publice locale care solicită finanţări din acest program”, a spus Constantin într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

 

El a menţionat că acest program se va derula până în anul 2030, iar cu ajutorul lui vor fi realizate noi spitale orăşeneşti, municipale şi municipale de urgenţă, vor fi dotate unităţi medicale, vor fi derulate lucrări de modernizare şi de reabilitare a unităţilor sanitare, lucrări de conectare la clădiri existente şi dotarea pentru digitalizarea şi tranziţia la energie verde a acestei infrastructuri imobiliare din domeniul medical.

„Valoarea maximă ce va putea fi alocată prin acest program este după cum urmează: 2 miliarde de lei pentru spitale judeţene, spitale de urgenţă, spitale cu monospecialitate, 350,5 milioane lei pentru spitale municipale şi spitale municipale de urgenţă şi 250 de milioane de lei pentru spitale orăşeneşti. Finanţarea programului va fi asigurată din fonduri naţionale şi din fonduri externe, inclusiv prin programul operaţional pentru sănătate şi prin PNRR”, a adăugat Constantin. AGERPRES