Programul de Recuperare a Vaccinării în România este un program de întindere națională, care cuprinde cursuri online de recuperare a vaccinării pentru medicii vaccinatori, realizat de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București. Cursurile se vor desfășura pe platforma de instruire online Formaremedicala.ro, ca suport pentru desele modificări ale schemelor de vaccinare datorate schimbarilor PNI sau crizei de aprovizionare cu vaccinuri

De asemenea, se organizează cursuri online pentru asistentele medicale, pe platforma de instruire online Eduasistent.ro şi un curs online pentru comunicarea în vaccinare pentru medicii vaccinatori și pentru asistentele medicale.

Au loc sesiuni itinerante de instruire a medicilor de familie privind metode practice de personalizare a schemelor de recuperare vaccinală, informări dedicate pacienților într-un limbaj accesibil, pe portalul Edumedical.ro şi o campanie social-media de informare privind posibilități de recuperare a schemelor de vaccinare, inclusiv pentru vaccinuri opționale.

Programul își propune:

  • Creșterea competențelor medicilor de familie, a altor medici vaccinatori, dar și a asistenților medicali în vederea construirii unei scheme de vaccinare eficiente și a recuperării schemei recomandate prin Planul Naţional de Imunizare curent;
  • Dezvoltarea de abilități pentru comunicarea cu părinţii pentru a facilita accesul la o prevenție adecvată pentru copii;
  • O informare actualizată asupra situației vaccinale curente, puternic afectată de întreruperile în aprovizionarea cu vaccinuri, traficul transfrontalier și proliferarea unor mesaje antivaccinare fără fundament științific.

“Acest program întregește Planul Educațional pe Vaccinare oferit gratuit medicilor de familie şi altor medici vaccinatori pe platforma FormareMedicala.ro a Societății Naționale de Medicina Familiei, spațiu generos de informație. Ne mândrim cu această modalitate modernă de învățare și cu numărul de peste 1500 de absolvenți ai cursurilor online creditate EMC. În plus, mai bine de 3500 de medici au parcurs studiile de caz interactive pe teme de vaccinare de pe platformă”, a declarat Dr. Rodica Tănăsescu, Președinte SNMF.

„În contextul recentelor modificări în structura PNI se impune un constant proces de instruire/reinstruire pentru medicii vaccinatori. Acest proces de educaţie continuă nu este numai un deziderat profesional,dar este în acelaşi timp una din cele mai clamate solicitări ale pacienţilor/părinţilor români,care îşi doresc medici la curent cu ultimele actualităţi. Nevoia de instruire medicală a devenit recent din ce în ce mai uşor de realizat, mai accesibilă. O soluţie ideală o reprezintă platformele educaţionale on-line. Programele de educație online disponibile pe platforma FormareMedicala.ro sunt o referință importantă pentru colegii noştri”, precizează Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, co-autorul cursului de Recuperarea vaccinărilor, și al cursului de comunicare în procesul de vaccinare, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Dr. Alessandrescu-Rusescu”.

“Ne confruntăm astăzi cu o situaţie fără precedent în România. Lipsa îndelungată a vaccinurilor din schema de rutină ne-a pus în situaţii complicate, în care să gândim scheme personalizate de recuperare a vaccinărilor pentru pacienţii noştri, adaptate la fiecare caz în parte. Este extrem de frustrant ca, după ce am investit enorm în comunicarea cu pacienţii, iar mișcarea antivaccinală are un impact din ce în ce mai scăzut, să întâlnim piedici noi în atingerea unei acoperiri vaccinale corecte la nivelul țării. Aprovizionarea cu vaccinuri până la cabinetul medicului vaccinator trebuie să fie asigurată constant, fără pauze, într-un flux continuu și pe bază de proceduri strict reglementate, siguranța pacienților fiind obiectivul cel mai important. Suferința cronică a medicinii primare din România include și suferința medicinii preventive, al cărei pion principal, medicul de familie, este principalul vaccinator astăzi în România”, a subliniat Dr. Sandra Alexiu, Vicepreședinte SNMF, membru al Grupului de Vaccinologie al SNMF și autorul principal al cursurilor de recuperarea vaccinărilor și comunicare în procesul de vaccinare.