Menținerea unui standard ridicat de curățenie într-o unitate medicală, ca de exemplu un spital, este extrem de importantă, însă la fel de importantă este selectarea și utilizarea produselor potrivite pentru a asigura eficiență și siguranță maximă.

Alegerea soluțiilor potrivite pentru curățare și/sau dezinfectare este esențială din mai multe motive. Nu numai că un produs de calitate scăzută nu este suficient de bun pentru a asigura nivelul de curățenie și igienă necesar, dar poate avea un impact negativ asupra sănătății și siguranței pacienților și vizitatorilor spitalului. Există multe lucruri care trebuie luate în considerare atunci când se aleg produsele, inclusiv cerințele specifice și obiectivele de curățare, dar și avantajele și dezavantajele diferitelor substanțe chimice de curățare.

De ce este importantă igienizarea medicală folosind produsul potrivit

Curățarea profesională a spațiilor medicale folosind dezinfectanți și produse de înaltă calitate poate ajuta la reducerea riscului de infecții asociate asistenței medicale, care includ infecții asociate cu utilizarea dispozitivelor medicale contaminate, cum ar fi seringi, catetere și ventilatoare. Unele dintre tipurile comune de probleme includ infecțiile de sânge, infecțiile tractului urinar și pneumonia.

Pentru curățarea unui spațiu dintr-o unitate santitară trebuie utilizate produse de curățare specifice cu combinația corectă de substanțe chimice pentru eficacitate împotriva unei varietăți de bacterii, spori, germeni, viruși și microbi. Acest lucru este crucial pentru reducerea pericolelor pentru sănătate și pentru a asigura îndepărtarea corectă și completă a germenilor dintr-o unitate. GLUTANOL® RTU – Dezinfectant pentru suprafețe și instrumentar

Așadar, utilizarea produselor de curățare, respectiv dezinfectare adecvate este crucială pentru menținerea generală a curățeniei și a igienei în spațiile medicale.

Curățare, dezinfectare, igienizare

Curățarea și dezinfectarea sunt doi pași majori într-un proces de curățare medicală. În timp ce curățarea îndepărtează orice murdărie vizibilă și resturi de pe suprafețe și obiecte, dezinfectarea are scopul de a ucide agenții patogeni invizibili, bacteriile, virușii și microbii de pe suprafețe, făcându-le atât curate, cât și sigure.

Igienizarea ajută la reducerea numărului de germeni de pe o suprafață, dar este posibil să nu poată ucide sau distruge complet germenii. Dezinfectanții sunt utilizați în mod obișnuit pentru dezinfectarea suprafețelor și zonelor în contact cu alimentele, cum ar fi bucătăriile, pentru a reduce populația de bacterii la un nivel sigur.

Ce produse de curățare sunt necesare pentru curățarea unităților medicale

Într-o unitate de îngrijire medicală, o gamă largă de produse chimice și produse de curățare sunt utilizate pentru diferite sarcini și zone de curățare. Acestea includ:

  • Detergenți și săpunuri Iodofori
  • Antiseptic (peroxid de hidrogen)
  • Înălbitor (hipoclorit de sodiu)
  • Alcool (60-90%)
  • Aldehide (pentru dezinfectare)
  • Apă oxigenată
  • Compuși cuaternari de amoniu
  • Clor
  • Fenolice
  • Dicloroizocianurat de sodiu
  • Hipoclorit de calciu

Nu toate sau alte substanțe chimice ar putea fi necesare, în funcție de tipul unității medicale și de cerințele specifice de curățare.

Detergent dezinfectant enzimatic concentrat

Alegerea produsului dezinfectant potrivit pentru curățarea spitalelor

Este important de avut în vedere faptul că nu se poate asigura nivelul maxim de curățenie și igienă prin utilizarea oricăror produse tradiționale de curățare. Deoarece suntem înconjurați de multe varietăți noi de agenți patogeni, trebuie să folosim produse dezinfectante de ultimă generație care sunt eficiente împotriva majorității, dacă nu a tuturor tipurilor de viruși, bacterii și germeni de acolo.

Atunci când sunt selectați și utilizați dezinfectanți pentru curățarea unei unități medicale, cheia este să alegerea de produse care au fost înregistrate sau aprobate de o autoritate competentă, mai exact, Ministerul Sănătății prin Comisia de produse Biocide. Aceste produse de curățare sunt testate pe larg și s-au dovedit eficiente împotriva eliminării virușilor și germenilor pentru igienizare într-un spital. Dezinfectanți medicali profesionali

Nu există cel mai bun dezinfectant. Produsul dezinfectant potrivit trebuie selectat pe baza nevoilor individuale și a tipului de instalație și luând în considerare factori precum echilibrul antimicrobian, toxicitatea dezinfectantului, standardul necesar de dezinfectare, costul produsului și ușurința în utilizare.

Aspecte de considerat la utilizarea unui dezinectant în spital

  • Înainte de a aplica dezinfectantul, asigurați-vă că suprafața a fost curățată temeinic pentru orice murdărie și resturi vizibile, altfel dezinfectantul ar putea să nu funcționeze cu eficiență de 100%
  • Utilizați dezinfectant numai pentru instrumentele medicale care ating pielea intactă și nu sunt introduse în interiorul corpului.
  • Asigurați-vă că citiți și urmați instrucțiunile producătorului pentru utilizarea unui dezinfectant pentru cele mai bune rezultate.
  • Evitați utilizarea unei lavete murdare pentru aplicarea dezinfectantului, deoarece aceasta ar putea contamina soluția și poate reduce eficacitatea acesteia.
  • Toți agenții de curățare care manipulează, folosesc sau aplică dezinfectanți trebuie să poarte sau să folosească echipament de siguranță adecvat.
  • Eficacitatea unui anumit dezinfectant după curățare trebuie monitorizată îndeaproape.

Produse de curățare pentru unitățile medicale

  1. Detergenți și săpunuri

Detergenții sunt folosiți în mod obișnuit atât pentru curățarea murdăriei, cât și pentru îndepărtarea materiei organice de pe suprafețe. În timp ce detergentul poate slăbi murdăria, curățarea în acest mod ar trebui să includă și clătirea cu apă ca pas final pentru curățarea corectă a unei suprafețe.

Detergentul este cel mai popular produs de curățare deoarece este ușor accesibil și ieftin și poate îndepărta tot felul de murdărie, praf, materie organică, pete și murdărie de pe diferite suprafețe. Cu toate acestea, detergentul, folosit ca unic produs de igienizare, nu este eficient în îndepărtarea microorganismelor precum bacteriile sau mucegaiul.

  1. Iodofori

Idoforii conțin iod și sunt de natură antimicrobiană. Produsele din această categorie pot fi folosite pentru a ucide sau reduce numărul de bacterii, microbi și viruși de pe suprafețe. Când sunt lăsate pe o suprafață pentru anumite perioade lungi, ar putea fi, de asemenea, capabile să omoare ciupercile slabe și sporii bacterieni. De asemenea, este utilizat pentru pregătirea instrumentarului înainte de operație.

  1. Înălbitor (hipoclorit de sodiu)

Înălbitorul este un agent chimic puternic, dar instabil, care ar trebui folosit ca ultimă soluție. Este coroziv pentru metale, poate decolora țesăturile și poate fi dăunător pentru mediu și oameni din cauza eliberării de gaz toxic atunci când este utilizat cu amoniac.

  1. Alcooluri 60-90%

Cele două tipuri comune de alcool utilizate în cabinetele medicale sunt – alcoolul etilic și alcoolul izopropilic. Acestea sunt eficiente în uciderea sau distrugerea bacteriilor, sporilor de tuberculoză, ciupercilor și virușilor. Concentrația ideală de alcool în soluția dezinfectantă este de 60% – 90% pentru cele mai bune rezultate.

Alcoolul poate fi folosit pentru dezinfectarea atât a suprafețelor, cât și a obiectelor, inclusiv a unor echipamente medicale, puncte de contact etc. și ca antiseptic pentru prevenirea creșterii și răspândirii microorganismelor. Alcoolurile, însă, nu sunt o soluție potrivită pentru sterilizarea articolelor medicale și chirurgicale sensibile.

  1. Aldehide (pentru dezinfectare)

Aldehidele sunt un excelent dezinfectant de nivel înalt pentru uciderea bacteriilor, virușilor, ciupercilor și sporilor.

  1. Antiseptic (peroxid de hidrogen)

Peroxidul de hidrogen este eficient în îndepărtarea virușilor și este utilizat în mod obișnuit pentru dezinfectarea suprafețelor și a echipamentelor medicale. Poate fi folosit pentru sterilizarea instrumentelor medicale critice.

  1. Compuși cuaternari de amoniu

Compușii cuaternari de amoniu, cum ar fi clorura de benzalconiu, sunt utilizați în general pentru igienizarea mediului în zone necritice și pe suprafețe precum mobilier și podele și pentru dezinfectarea echipamentelor medicale. Cuaternarele nu sunt recomandate pentru utilizare ca dezinfectant pentru articolele de îngrijire a pacienților, deoarece ar putea duce la infecții.

  1. Clor

Clorul și compușii de clor utilizați în spațiile medicale sunt antimicrobieni, adică pot fi utilizați pentru a ucide și a reduce microbii de pe suprafețe. Clorul este cel mai frecvent compus utilizat în majoritatea agenților de curățare și dezinfectanți, deoarece este ieftin, poate fi folosit cu apă dură, nu lasă reziduuri, nu este toxic și funcționează rapid. De asemenea, poate elimina organismele uscate de pe suprafețe.

CLOR2KLIN® – Dezinfectant pe baza de clor, tablete efervescente

  1. Agenții fenolici

Agenții fenolici sunt utilizați în medii medicale pentru curățarea suprafețelor dure, gresie și pereți din toalete și alte locuri și, de asemenea, pentru dezinfectarea obiectelor precum scaune, paturi etc.

  1. Dicloroizocianurat de sodiu

Este un compus de clor folosit pentru dezinfectare.

 

Echipamentul folosit pentru curățarea și dezinfectarea spațiilor din spitale

În afară de produsele sau consumabilele de curățare, echipamentele utilizate pentru curățare ar trebui, de asemenea, selectate cu atenție și în funcție de tipul și nevoile specifice ale unei unități medicale. Cele mai comune echipamente de curățare medicală sunt următoarele:

Cărucioare de curățare și găleți – Un cărucior de curățare este standard și vine echipat cu spații pentru depozitarea diferitelor echipamente, cum ar fi sticle de dezinfectant, mopuri, ștergătoare etc. În mod ideal, ar trebui să fie folosite trei găleți pentru fiecare rundă de curățare, una pentru soluția de detergent, una pentru apă și una pentru dezinfectant. Utilizați găleți cu coduri de culori pentru curățarea diferitelor zone ale unui spital pentru a evita contaminarea încrucișată.

Mopurile umede – Mopurile din microfibră cu coduri de culori sunt utilizate în mod ideal pentru curățarea spațiilor medicale de către profesioniști.

Mopurile pentru îndepărtarea prafului – pentru îndepărtarea murdăriei și a prafului uscat și a resturilor din zonele critice, camerele pacienților etc.

Aspirator – Pentru aspirarea zonelor generale, recepție, zone de așteptare, săli de ședințe etc.

Lavete pentru curățarea blaturilor și a suprafețelor.

Perie de praf – pentru a curăța echipamentele și obiectele, accesoriile de pe perete, dulapuri etc. Mopurile cu coduri de culoare ar trebui folosite pentru diferite zone.

Recipiente de praf – pentru a colecta resturile și murdăria în timpul curățării. Murdăria trebuie eliminată imediat. Deșeurile medicale trebuie eliminate în conformitate cu instrucțiunile.

Mănuși de protecție – pentru ca personalul de curățenie să le poarte atunci când curăță spațiile sensibile sau când folosesc dezinfectanți și alte substanțe chimice de curățare.

Apa – Apa potabilă curată trebuie folosită atât pentru curățare, cât și pentru prepararea soluțiilor dezinfectante.

​​Care sunt cele mai bune produse pentru curățarea și dezinfectarea spațiilor?

Amenințarea reprezentată de virusul SARC Cov-2 este departe de a fi încheiată, ceea ce înseamnă că produsul de igienizare a suprafețelor din spitale trebuie să aibă unul sau mai multe ingrediente active (enumerate anterior) pentru ca acestea să fie eficiente împotriva coronavirusului, împreună cu multe alte viruși și infecții comune. Iată câteva dintre produsele de curățare și dezinfectare recomandate:

Sursa: https://www.clean-group.com.au/guide-to-best-medical-cleaning-products/