iana_gheorghe2.jpgPrevederile din pachetul de servicii medicale de bază propus de Ministerul Sănătăţii sunt absolut necesare pentru funcţionarea unui sistem de asigurări de sănătate, a declarat joi, în cadrul Forumului Pharma Business Services, preşedintele-director general al CASMB, Gheorghe Iana.

El a precizat că pachetul de servicii medicale de bază pus în dezbatere publică de MS este unul perfectibil, menţionând că va avea personal propuneri de modificări. „Fiind un proiect perfectibil, consider că la sfârşitul perioadei de dezbatere publică îşi va schimba puţin aspectul. Prevederile din pachetul de bază erau absolut necesare şi fără un pachet de bază un sistem de asigurări pe sănătate nu poate să funcţioneze”, a spus Gheorghe Iana.

În opinia sa, cele zece zile de dezbatere publică sunt suficiente. Iana a subliniat că pachetul trebuie să fie implementat cât mai repede. „Din punct de vedere al finanţării, la nivelul CASMB şi CNAS, finanţările sunt pe capitole bugetare. Toate capitolele bugetare sunt acoperite până la sfârşitul anului. Singurul loc unde suntem deficitari, vorbim de spitale, pentru că întotdeauna se pleacă cu o sumă minimă de contract pentru spitale, iar acestea depăşesc suma minimă şi atunci se creează un dezechilibru. Prin tradiţie, ultimul trimestru se păstrează la minim şi trebuie rectificare pentru a reuşi să finalizăm 2013 în condiţii optime”, a explicat Gheorghe Iana.

El a arătat că sunt spitale în Bucureşti care au depăşit consumul, altele care se încadrează în contract, dar au depăşit suma minimă şi altele care au acoperită finanţarea în totalitate până la sfârşitul anului. „Sunt trei situaţii speciale şi atunci, în funcţie de fiecare, vom face propunerea de rectificare. La nivel naţional vorbim de circa 500 milioane lei care ar fi necesari pentru a fi acoperită toată finanţarea”, a afirmat reprezentantul CASMB. AGERPRES