performa1.jpgPe la inceputul anilor 2000, compania americana de consultanta Gartner a introdus conceptul de corporate performance management pe care l-a definit ca “suma proceselor, metodologiilor, metricilor si sistemelor folosite pentru a masura si gestiona performanta unei organizatii”.

Managementul performantei imbratiseaza un nou mod de a gandi si de a opera, un mod care se potriveste foarte bine institutiilor medicale. Astfel, managerii pot face trecerea de la deciziile intuitive la decizii bazate pe analize rapide de date. Orice institutie medicala ar trebui sa priveasca accesul si transparenta datelor ca un bun generator de plus valoare.

Managementul performantei acopera complet ciclul de management, de la planificare la executie, masurare, analizare si replanificare. Avantajele folosirii unui sistem de performance management se regasesc in metodele usoare prin care managerii pot raspunde rapid la 3 intrebari fundamentale:

Cum stam? De ce ? Ce ar trebui sa facem?

De fapt de rezuma la folosirea maximala a informatiei existente si transformarea ei in concluzii.

Cum stam? – La aceasta intrebare sistemul de managementul performantei raspunde prin dashboard-uri si scorecard-uri. Cu ajutorul lor se obtine rapid:

– Monitorizarea si masurarea performantei actuale vs targetele stabilite si benchmark-urile din industrie;

– Obtinerea unei vizibilitati mai mari si identificarea usoara a problemelor.

performa2.jpg

De ce ? – La cea de-a doua intrebare, sistemul de managementul performantei raspunde prin analiza de impact, harta strategica si sistemul de rapoarte si analiza. Faciliteaza astfel:

– Consolidarea informatiei de la nivelul tuturor functiilor pacienti, clinica, operatiuni, HR si financiar;

– Furnizarea de sisteme de imbunatatirea a deciziilor catre middle management;

– Cresterea vizibilitatii asupra datelor cheie.

Ce ar trebui sa facem? – La cea de-a treia intrebare, sistemul de managementul performantei raspunde prin managementul riscurilor sicomponenta de planificare si previzionare. Aceasta contribuie la:

– Ajustarea rapida a bugetului in functie de oportunitati si initiative;

– Cresterea predictibilitatii prin planificarea proactiva si previzionare;

– Folosirea metodelor de analiza probabilistica si atentionare.

Conceptul de management al performantei nu este totusi unul nou – este mai degraba o formalizare a practicilor de management. Ce aduce totusi nou, este posibilitatea de a suporta acest proces printr-un sistem informatic astfel incat:

– Toate nivele de management sa poate comunica despre planuri, rezultate si analize.

– Datele sunt extrase automat din numeroase sisteme informatice consolidand astfel datele la nivelul unitatii medicale.

– Datele pot fi puse la dispozitie in timp real pentru a imbunatati procesul de decizie.

– Se pot aplica modele matematice pentru cresterea predictibilitatii.

Definind metrici si targete si legandu-le pe fiecare intre ele, institutiile medicale subliniaza necesitatea de a privi sistemul intr-un mod holistic. Optimizarea vine din nevoia de a privi orice rezultat in contextul celorlalte, ceea ce pana la urma reprezinta “inima” managementului performantei si constituie practic “motorul” care genereaza profit.

Mai multe detalii, pe
www.indevra.com