Gastroenterita eozinofilică (GE) este o boală digestivă rară care implică un tip de globule albe numite „eozinofile”. În GE, un număr mare de eozinofile se acumulează în stomac și intestinul subțire, provocând inflamație și leziuni tisulare.

Persoanele cu GE pot prezenta diverse simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, greață, vărsături și oboseală. Sunt disponibile mai multe tratamente pentru a ajuta la ameliorarea inflamației și la gestionarea simptomelor.

The American Partnership of Eosinophilic Disorders (APFED) afirmă că tulburările eozinofilelor pot apărea în multe părți ale corpului, iar diagnosticele lor depind de localizare. Tulburările gastrointestinale eozinofile (EGID) sunt cele mai frecvente.

APFED identifică patru tipuri de EGID, care afectează diferite părți ale tractului digestiv.

Acestea sunt:

  • colita eozinofilă, care afectează intestinul gros
  • esofagită eozinofilă, care afectează esofagul
  • gastrită eozinofilă, care afectează stomacul
  • gastroenterita eozinofilă, care afectează atât stomacul, cât și intestinul subțire

Eozinofilele sunt un tip de globule albe care joacă un rol important în răspunsul imun. Ele ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, în special a infecțiilor parazitare. De obicei, eozinofilele reprezintă mai puțin de 5% din globulele albe din sânge. Un medic poate suspecta că o persoană are un EGID dacă există un număr crescut de eozinofile în sânge, țesuturi sau sistemul digestiv.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Bolilerare.ro