raa_Logo.jpgRomânia este în continuare țara europeană cu cele mai multe cazuri noi de tuberculoză înregistrate: 1 din 5 europeni diagnosticați cu tuberculoză fiind din România. În țara noastră, în fiecare zi, 3 persoane mor din cauza tuberculozei în timp ce alte 45 sunt diagnosticate cu această boală. Iată de de Fundația Romanian Angel Appeal încearcă să atargă atenția asupra gravității acestei boli și să identifice metodele potrivite pentru a ușura viața pacienților cu tuberculoză. Țelul Fundației este eradicarea TBC în România până în anul 2050.

”24 martie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Ziua în care îi salutăm pe cei care se străduiesc și, de multe ori, reușesc să învingă bacilul TB. Medici și pacienți deopotrivă, ajutați de asistenți sociali, psihologi, experți în sănătate publică, producători de medicamente, epidemiologi și mulți alții.” Acesta este mesajul pe care Fundația Romanian Angel Appeal îl transmite pregătind Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei.

Dincolo de situația gravă reieșită din datele statistice este faptul că pacienți care ar putea fi vindecați într-o perioadă relativ scurtă de timp devin greu tratabili întrucât tuberculoza devine rezistentă la medicamente. Cauzele sunt multe: de la sub-diagnosticare sau diagnosticare târzie din cauza lipsei metodelor rapide, la lipsa medicamentelor necesare și aderența redusă a pacienților la tratament.

”Nu este ușor să iei medicamente 6 luni de zile, în fiecare zi. Cu atât mai greu este să le iei minimum doi ani, dacă forma de tuberculoză este rezistentă la aproape toate medicamentele existente. Efectele adverse îl pot dărâma și pe cel mai puternic om, cu atât mai mult pe unul deja slăbit din cauza bolii. Drumurile zilnice la dispensar, pentru administrarea tratamentului, noua rutină care schimbă vechea ordine casa-serviciu, teama de stigmatizare, de izolare în comunitate, frica ‘să nu se afle’, toate acestea îl pot face pe pacient să abandoneze tratamentul. De aceea tuberculoza nu trebuie să fie doar problema pacientului, micul său secret pe care-l ascunde între pereții casei. Este problema întregii comunități, fie ea un cătun de munte sau o țară întreagă!” arată mesajul Fundației Romanian Angel Appeal.

”Până la urmă, atunci când este voință, rămâne de rezolvat problema banilor. Costurile pentru eradicarea tuberculozei sunt foarte mari, și nu doar în România. Pe termen lung însă, fondurile alocate luptei împotriva TB reprezintă o investiție pe care TREBUIE să o facem. Dacă vrem ca în 2050 să nu mai existe tuberculoză în țara noastră, trebuie să facem ceva acum! ”

Fundația Romanian Angel Appeal salută recenta adoptare, de către Guvernul României, a Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015 – 2020 și consideră că aceasta reprezintă un pas important pe care România îl face în lupta cu tuberculoza. Dar la fel de important este și ca bugetul de 1,571 miliarde de lei, alocat strategiei, să nu rămână doar pe hârtie ci să se traducă în acțiuni concrete.

De aceea Fundația Romanian Angel Appeal consideră că organizațiile neguvernamentale care promovează cauza persoanelor afectate de tuberculoză au astăzi o misiune clară: să transmită un mesaj puternic către toți cei care au pârghiile necesare și pot să acționeze pentru rezolvarea acestei probleme de sănătate publică: Guvernul și Parlamentul.

”Tuberculoza nu alege! Nu are preferințe de gen, rasa, statut social sau educație. Nu are pașaport, nu necesită viză. Călătorește liber” este mesajul final transmis de Fundația Romanian Angel Appeal.

Cifre la nivel mondial

– În 2013 au fost diagnosticate 9 milioane de cazuri noi de tuberculoza în toată lumea. Dintre acestea, 3,3 milioane ies cumva din sfera de acțiune a sistemelor de sănătate.

– Aproximativ 1,5 milioane de oameni mor în fiecare an de tuberculoză, în întreaga lume.

– Se estimează că aproape 2 miliarde de oameni au infecție TB latentă (însemnând 1 din 3 oameni de pe glob).

Cei care doresc să se implice în lupta împotriva tuberculozei pot lua legătura cu reprezentanții Fundației Romanian Angel Appeal la: Tel / Fax: +40 21 323 6868, Fax: +40 21 323 2490, E-mail: office@raa.ro.