Fundaţia „Renaşterea” pentru Sănătate, Educaţie şi Cultură continuă şi în acest an acţiunile din campania „STOP Hepatita”, un amplu program naţional de informare, educare şi prevenţie, principalul mesaj fiind „Hepatita C este acum vindecabilă. Informează-te, testează-te, tratează-te!”, a anunţat preşedintele fundaţiei, Mihaela Geoană. Nume cunoscute din spaţiul public precum Ivan Patzachin, Liana Stanciu, Marius Manole, Oana Cuzino, Cornel Ilie, Laura Badea, Monica Davidescu şi Nicole Cherry s-au alăturat cauzei, pentru a transmite publicului mesajele importante din campanie.

Programul naţional „STOP Hepatita” cuprinde activităţi de informare, educare şi prevenţie pentru copii, tineri şi adulţi. Mihaela Geoană a atenţionat asupra subdiagnosticării acestei boli şi a subraportării cazurilor la nivel naţional.

„Am interacţionat cu peste 300.000 de persoane până acum în cadrul programului. Au fost testate peste 3.000 de persoane din care 10% au fost confirmate pozitiv. Din 2.700 de pacienţi înscrişi în programul de tratament cu interferon free aproximativ 1.000 putem să îi numim vindecaţi. Planurile noastre pentru continuarea campaniei în 2016 se referă la concentrarea pe progres în domeniul medical şi pe noile tratamente ale hepatitei C. Tratamentul este mult mai convenabil pentru pacienţi. Vom testa peste 20.000 de oameni la nivel naţional cu o tehnologie de ultimă generaţie non-invazivă cu o procedură de prescreening”, a spus preşedintele Fundaţiei „Renaşterea”.

Potrivit fostului ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, introducerea noii terapii cu interferon free nu a fost deloc uşoară. „Pentru a introduce un astfel de tratament inovativ era nevoie, în primul rând, de cadru legislativ pe care nu îl aveam în momentul respectiv. Şi organizaţiile de pacienţi au jucat un rol benefic. A trebuit să refacem practic tot cadrul legislativ. Una dintre problemele majore era legată de costuri. A fost stabilit un număr de pacienţi, care am fost un pic neplăcut surprins să aud că nu a fost atins încă, ar fi trebuit atins un pic mai devreme în 2016. Mă gândeam că suntem la nivelul 2 adică la F3 (fibroză nivelul 3 – n.r.), s-a făcut trecerea la tratarea pacienţilor cu F3. Bănuiesc că aceste întârzieri vor fi recuperate la un moment dat şi cât mai devreme mai ales că banii au fost alocaţi, prevăzuţi şi în bugetul pe anul 2016”, a susţinut Bănicioiu.

Medicul Victoria Aramă de la Institutul „Matei Balş” a arătat noul tratament duce la o rată de vindecare cuprinsă între 95 şi 100%. La rândul său, preşedintele Comitetului de Gastroenterologie Cristian Gheorghe a subliniat că rata de vindecare în prezent este de peste 90% faţă de 50-70% cu tratamentele vechi. „Prevalenţa infecţiei virale în rândul populaţiei este de 3,23%, unul dintre procentele mari din Europa”, a spus medicul. AGERPRES