Misiunea Fundației Renașterea este de a crește gradul de conștientizare al populației privind importanța adoptării unui stil de viață sănătos, de promovare a educației pentru sănătate, de consolidare a responsabilități civice în România și de creare a unor parteneriate în beneficiul sănătății românilor.

Fundația Renașterea a fost implicată activ, in ultimii 20 de ani în Campania de Prevenție și Depistare Precoce a Cancerului de Col Uterin, prin programe de educație pentru sănătate la nivel național, oferirea de teste ginecologice la Centrul Medical de Excelență Renașterea și prin Unitățile Mobile de Diagnostic (peste 40.000 de teste Babeș Papanicolau efectuate in gratuitate), a derulat campania de informare #HotărăștePentruViitor asupra importanței vaccinării anti HPV, în 17 localități și derulează proiectul ReThink HPV Vaccination, co-finanțat de Comisia Europeană, până în ianuarie 2025.

Contextul scrierii acestui proiect a fost unul in care s-a constatat ca încrederea populației în vaccinare a scăzut atât în Europa, cât și în România, iar știrile false și dezinformarea au accentuat aceste tendințe periculoase, sporind vulnerabilitățile colective conform unui studiu al EuroComunicare, din 2021.

În acest context, proiectul ReThink HPV Vaccination prin aportul partenerilor InoMed și Eurocomunicare își propune să modifice mentalitățile și să reducă inegalitățile în vaccinarea HPV între statele UE, prin comunicare și curricule personalizate, bazate pe inovare, evaluarea percepției societății și intervenții direcționate asupra determinanților comportamentali ai sănătății. Scopul principal al acestui proiect este de a sprijini statele membre și țările în curs de extindere a UE să-și regândească și să-și restarteze campaniile de vaccinare împotriva HPV și, astfel, să facă un pas mai aproape de atingerea obiectivelor Planului european de combatere a cancerului și Misiunii împotriva cancerului în ceea ce privește vaccinarea HPV și prevenirea cancerului.

Rezultatele  studiului sociologic realizat în perioada octombrie-noiembrie 2023 în cadrul proiectului ReThink HPV Vaccination, ce a folosit ca metodă de cercetare ancheta sociologică bazată pe chestionar, pe un eșantion de 1110 persoane la nivel național, arată următoarele:

 •  Majoritatea respondenților (79%) au auzit despre infecția cu HPV.

 • Peste jumătate dintre respondenți (57%) consideră vaccinarea împotriva HPV drept sigură sau foarte sigură.
 • Atât respondenții (93%), cât și copiii lor (95%) nu sunt vaccinați împotriva HPV.
 • Principala motivare pentru nevaccinare este lipsa de recomandare (86%).

 • Dintre respondenți, 67% nu au primit recomandări privind vaccinarea HPV

 

 • Respondenții sunt de părere, în procent de 53%, că vaccinul HPV este adresat în special fetelor, iar 46% dintre aceștia consideră că este adresat ambelor sexe.

 

 

 • Peste jumătate cred că vaccinarea HPV previne apariția cancerului de col uterin.
 • În ceea ce privește sursele de informații de încredere din domeniul sănătății, medicii se află în topul alegerii respondenților, urmați de membri ai familiei acestora și de site-urile de specialitate. Același top se menține și când vine vorba de opinii legate de vaccinarea HPV.

 

Concluzii analiză pe segmentul persoanelor care au cel puțin un copil minor în grijă:

 

 • Vaccinarea HPV este sigură, din perspectiva a mai mult de jumătate dintre părinții care au cel puțin un copil minor în grijă (56%).
 • Doar 1 din 10 dintre părinții cu copii minori în grijă și-au vaccinat copiii împotriva HPV.
 • Dintre părinții cu cel puțin un copil minor în grijă, 92% i-au vaccinat pe copii cu vaccinurile din schema obligatorie.
 • Aproape jumătate dintre părinții care au cel puțin un copil minor (46%)