Fundația pentru copii Șansa la Viitor a lansat în luna septembrie 2022 proiectul „Sănătatea lor – Nucleu de bine pentru Noi!”, pentru copiii cu dizabilități și părinții acestora.

Proiectul este derulat, în perioada 06.09.2022 – 06.12.2022, de Fundația pentru copii Șansa la Viitor, finanțat prin platforma de responsabilitate socială „Nucleu de bine” și susținut de Nuclearelectrica, terapiile fiind gratuite.

În cadrul proiectului 20 de copii, cu afecțiuni psiho-neuromotorii ce provin din familii defavorizate, beneficiază de ședințe de kinetoterapie și consiliere psihologică, iar părinții acestora de consiliere parentală.

Beneficiarii acestui proiect au vârste cuprinse între 3-12 ani și sunt din București și zonele limitrofe. Autism, ADHD, paralizie cerebrală, retard mintal, sindroame genetice, sunt doar câteva dintre diagnosticele invalindante ale acestor copii. Nevoia lor de terapie depășește cu mult cele 21 de ședințe de terapie decontate pe an de stat. De cele mai multe ori, ei au nevoie de programe terapeutice complexe și mai ales constante pentru a obține rezultate și pentru a le menține. Însă familiile lor se confruntă adesea cu imposibilitatea de a susține financiar costul acestor terapii și achizițiile fie nu sunt câștigate, fie sunt pierdute la scurt timp pentru că nu există timpul necesar pentru ca abilitățile învățate să fie integrate și fixate. Așa se pierde șansa pentru un real potențial de creștere și recuperare pentru acești copii mai puțin norocoși.

Și cum familia este ca un sistem, orice rotiță care nu funcționează bine poate destabiliza echilibrul întregului. Dacă un copil este în suferință, întreaga familie resimte această stare într-un fel sau altul. Însă un copil, chiar și cu dizabilități, care este fericit, încrezător și are speranță, va da forță întregului sistem să lupte și să creeze terenul fertil pentru producerea unui miracol.

„Prin intermediul acestui proiect ne propunem ca, după 3 luni de zile, cei 20 de copii să-și sporească gradul de autonomie, să dobândească importante achiziții din punct de vedere motric și psihic, să-și dezvolte abilitățile sociale, nivelul cognitiv și, cel mai important, să învețe să creadă că pas cu pas lucrurile se pot schimba în bine și astfel să aibă o șansă la o viață normală. De asemenea, prin ședințele de consiliere parentală vizăm starea de bine a părinților acestor copilași, care sunt copleșiți și nu reușesc să-și gestioneze emoțiile și stresul acumulat din pricina neajunsurilor, ceea ce afectează relația copil-parinte, dar și celelalte relații familiale. Urmărim astfel ca, la finele proiectului, cei mici să facă reale progrese și starea întregii familii să se îmbunătățească.”, precizează Giorgiana M., manager de proiect.