Numărul cazurilor de rujeolă a crescut, în perioada februarie 2024 – ianuarie 2025, la nivel european, iar România se află în centrul acestei tendinţe, raportând 85% dintre cele înregistrate în regiune, arată „Monitorul Social”, un proiect al Fundaţiei Friedrich Ebert România.
Potrivit unui comunicat al Fundaţiei Friedrich Ebert România, între februarie 2024 şi ianuarie 2025, România a raportat 27.568 de cazuri de rujeolă, reprezentând 85% din totalul celor înregistrate în Zona Economică Europeană. Comparativ cu media europeană de 71 de cazuri la un milion de locuitori, România se confruntă cu 1.447 de cazuri de rujeolă la un milion de locuitori. Conform datelor recente ale Centrului European de Prevenirea şi Control al Bolilor, cazurile de rujeolă în Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European (UE/SEE) au înregistrat „o creştere considerabilă”, în perioada februarie 2024 – ianuarie 2025, comparativ cu anul precedent.
Imunizarea cu două doze de vaccin ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) rămâne cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a acestei boli extrem de contagioase. Cu toate acestea, datele arată că 80% din persoanele diagnosticate cu rujeolă în UE/SEE în ultima perioadă nu erau vaccinate.
În majoritatea ţărilor europene, mai mult de 90% dintre copiii cu vârsta între unu şi doi ani sunt vaccinaţi împotriva rujeolei. În România, la începutul anilor 2000, rata de imunizare ajunsese la un nivel record de 98%, conform statisticilor Băncii Mondiale. Cu toate acestea, în prezent, după desfăşurarea campaniei guvernamentale „Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării!”, aproximativ unul din patru copii români nu este vaccinat împotriva acestei boli.
Acoperirea vaccinală cu prima doză de ROR în România este de 78% la nivel naţional, în timp ce pentru a doua doză acoperirea este de 62%. Aceasta reprezintă „o situaţie îngrijorătoare”, iar în anumite judeţe, mai puţin de jumătate dintre copii au fost vaccinaţi, arată datele Institutului Naţional de Sănătate Publică. Printre judeţele cu cele mai scăzute rate de vaccinare se numără: Arad (31%), Satu Mare (40%), Suceava (44%), Neamţ (46%), Alba (48%), Argeş (48%) şi Vrancea (49%).
Autorităţile sanitare subliniază importanţa vaccinării ca măsură principală de prevenire a răspândirii rujeolei şi îi îndeamnă pe părinţi să protejeze sănătatea copiilor prin imunizare. AGERPRES