Experți în psihologia sănătății de la Fundația Baylor Marea Neagră, de la Universitatea „Babeș‑Bolyai“ din Cluj‑Napoca și Institutul de Cercetare San Joan de Déu din Barcelona, și Freie Universität Berlin, anunță lansarea manualului „Susținerea pacienților cu boli cronice — Manual de psihologia sănătății pentru clinicieni”. Proiectul care a făcut posibilă apariția acestui manual a fost finanțat de Texas Children’s Global Health din Houston, Texas.
Primul manual de psihologia sănătății care oferă clinicienilor din România exemple concrete de intervenții
Acest manual reprezintă o resursă esențială pentru profesioniștii din domeniul sănătății. Lucrarea oferă informații practice, structurate într-un mod accesibil, pentru a facilita înțelegerea și aplicarea conceptelor-cheie ale psihologiei sănătății. Colectivul de autoare pune la dispoziția specialiștilor din sănătate un instrument care să le ușureze gestionarea pacienților cu boli cronice, susținerea acestora în perioade mai complicate ale vieții lor. Pacientul cu o boală cronică are nevoie să identifice resurse și să facă schimbări care să îi permită să gestioneze o nouă „stare de sănătate” cu provocările pe care le aduce diagnosticul său. Manualul „Susținerea pacienților cu boli cronice” este conceput ca un ghid practic, care permite atât navigarea ușoară prin literatura contemporană de specialitate cât și proiectarea unor intervenții de succes.
Lucrarea este organizată astfel încât cititorii să se familiarizeze cu concepte esențiale care îi vor ajuta să interpreteze studii de specialitate și să înțeleagă proiectele implementate în alte părți ale lumii. Fiecare capitol dedicat unei boli cronice include prezentarea bolii, aspectele relevante pentru psihologii clinicieni și personalul care implementează programe psihosociale, experiența pacienților, obiectivele și determinanții intervențiilor de psihologia sănătății, precum și exemple concrete de intervenții și rezultate.