Tensiometrele reprezintă un instrument obișnuit la domiciliu pentru monitorizarea sănătății inimii, însă nu se referă la sănătatea endoteliului, căptușeala vaselor de sânge, ori funcția endotelială este un predictor puternic al infarctului și al accidentului vascular cerebral.

Problema este că metoda actuală tehnologizată pentru monitorizarea sănătății endoteliale, dilatarea mediate de flux (FMD), care măsoară schimbarea diametrului în artera brahială înainte și după oprirea fluxului sanguin, necesită utilizarea unui scaner cu ultrasunete sau sisteme scumpe. Costul acestor sisteme și abilitățile tehnice necesare pentru efectuarea măsurătorii exclud testarea frecventă sau monitorizarea continua iar unele sisteme de dilatare mediate de flux care se bazează pe tonul microvascular nu sunt întotdeauna exacte, deoarece sunt sensibile la „activarea nervoasă simpatică”, ceea ce poate confunda rezultatele.

Berkeley Lab a dezvoltat o tehnologie care utilizează manșete, precum cele folosite la măsurarea tensiunii arteriale, pentru a monitoriza atât funcția endotelială, cât și vasodilatația independentă de endoteliu. Studiile pe subiecți umani au verificat că metoda bazată pe manșetă este cu 37% mai sensibilă la relaxarea arterială decât imagistica arterei brahiale.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata Cardiologiemoderna.ro