Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti Prahova, Marius Andrei Dinu, este noul manager al Spitalului de Obstetrică – Ginecologie (SOG) Ploieşti, unitate sanitară la care a asigurat conducerea interimară după ce o femeie care fusese consultată aici a născut într-un taxi, copilul fiind declarat mort.
Administratorul public al judeţului, Fabioara Ionescu, a declarat vineri că Dinu a fost singurul candidat care s-a înscris la concursul organizat pentru postul de manager al acestei unităţi sanitare, contractul urmând să fie semnat luni, el având o valabilitate de trei ani.
Marius Dinu a ocupat postul de manager interimar al SOG Ploieşti începând din luna noiembrie a anului trecut, când fostul manager, Călin Boeru, a cerut încetarea contractului de management, ca urmare a scandalului care a izbucnit după ce o femeie care fusese consultată la acest spital a născut într-un taxi în drum spre Bucureşti, copilul fiind declarat mort.
La momentul la care acesta a fost numit interimar, Consiliul Judeţean Prahova, în administrarea căruia se află maternitatea, a transmis un comunicat de presă, explicând că Dinu a fost preşedintele Consiliului de Administraţie al SOG Ploieşti în perioada 2012-2013, astfel că este familiarizat cu problematica spitalului.
Ministerul Sănătăţii a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova în cazul unei femei care a născut într-un taxi, în urma anchetei stabilindu-se că bebeluşul ar fi avut şanse de supravieţuire dacă mama era tratată la Ploieşti. „Considerăm că, în baza documentelor prezentate şi a declaraţiilor anexate la prezentul raport, dacă s-ar fi încercat rezolvarea cazului în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, exista posibilitatea supravieţuirii nou-născutului”, se arată în raportul comisiei de control.
Ministerul susţine că, potrivit procedurilor, indiferent de opţiunea pacientei, având în vedere urgenţa cazului, obligaţia primordială a medicului era aceea de a realiza manevrele terapeutice de urgenţă necesare pentru stabilizarea pacientei şi pentru asigurarea condiţiilor medicale minime pentru transport. „Echipa de control a Ministerului Sănătăţii a constatat că la maternitatea din Ploieşti protocoalele terapeutice nu sunt elaborate potrivit prevederilor ordinelor MS de aprobare a ghidurilor de practică medicală pentru specialităţile medicale, astfel încât nu există proceduri operaţionale elaborate pentru fiecare manevră terapeutică diferenţiat pentru personalul cu studii superioare şi personalul cu studii medii. De asemenea, protocoalele/procedurile existente la nivelul unităţii sunt în mare majoritate neimplementate (sau se află în curs de implementare). Aceste protocoale nu sunt avizate de către directorul medical al spitalului, ci sunt doar înregistrate la registratura Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti (ex. Protocol de lucru la camera de gardă, Protocol asistenţa naşterii în prezentaţia pelviană)”, se afirmă în raportul comisiei de control.
Conform sursei citate, din analiza fişei de la camera de gardă a pacientei reiese că nu există acceptul în scris al acesteia şi nici parafa medicului curant privind transferul interclinic către o altă unitate medicală din Bucureşti. AGERPRES