Cseke Attila2.jpgDeputatul Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, consideră că în sistemul sanitar trebuie mers în continuare pe descentralizare, anunţata desfiinţare a direcţiilor şi caselor judeţene de asigurări fiind, de fapt, o centralizare, care nu vine în sprijinul cetăţeanului.

„Orice atribuţie dintr-un judeţ, din orice domeniu, care azi poate fi accesată de un cetăţean sau de un furnizor de servicii, persoană fizică sau persoană juridică, pe care o transferi la un nivel superior, nivel regional, înseamnă centralizare. Pentru cetăţeanul din acel judeţ serviciul va fi mai departe de el decât a fost până acum”, a declarat, joi, în conferinţă de presă, Cseke Attila.

Drept consecinţe problematice ale transferului de atribuţii la nivel superior, Cseke a dat mai multe exemple: cele două spitale judeţene din Târgu Mureş ar trebui să-şi negocieze contractele, să-şi arate priorităţile şi programele la Alba Iulia, într-un judeţ care, medical, nu se apropie de ceea ce este la Mureş, sau spitalele din Oradea care vor fi nevoite să negocieze finanţarea la Cluj.

Cseke a mai vorbit şi despre sutele de medici de familie care ar fi puşi pe drumuri la o structură regională. „În loc să reducem birocraţia, care există în mod evident, va creşte birocraţia”, a spus Cseke.

În opinia fostului ministru, aceste două entităţi – DSP şi CJAS – ar trebui să se descentralizeze prin trecerea unei mari părţi, mai ales de la DSP-uri, către Consiliile Judeţene, ca o a doua fază a descentralizării în sistemul sanitar, după descentralizarea spitalelor.

Deputatul UDMR a mai spus că nu este posibilă aplicarea anunţului făcut de ministru în câteva zile, nici până la 15 aprilie, de altfel, deoarece 30 de zile trebuie să se acorde dezbaterii publice unui proiect care nu există încă. În plus, de la 1 aprilie, intră în vigoare un nou contract cadru de acordare de servicii medicale, toţi prestatorii de servicii medicale trebuind să contracteze cu casa judeţeană. „Dacă se desfiinţează, cine cu cine va mai contracta?”, s-a întrebat Cseke.

Fostul ministru şi-a exprimat speranţa că propunerea actualului ministru de a desfiinţa direcţiile şi casele judeţene de sănătate va avea aceeaşi soartă cu alte două proiecte ale lui Eugen Nicolaescu anunţate în ianuarie – tăierea finanţării spitalelor private şi recentralizarea spitalelor trecute după 2010 în subordinea autorităţilor locale. „Au fost declaraţii care nu aveau în spate o analiză. Nu poţi să anunţi asemenea măsuri fără un proiect, un studiu aprofundat. S-a spus că trebuie reduse cheltuielile. Dar procentul de 3% cheltuieli de administrare pentru casele de asigurări este introdus în Legea 95/2006, în timpul ministrului Nicolaescu”, a precizat Cseke. AGERPRES